Runmarö

[tab name=”Verslag”]

Boekje-Arholma-Landsort

In het boekje,  “Arholma – Landsort, your guide to the harbours in the Stockholm archipelago” dat we in 2011 kochten,  staan 210 natuurhavens en 72 gasthavens beschreven. We zijn hier niet lang genoeg om ze allemaal te bezoeken en daarom selecteer ik een paar mogelijkheden. Het lijkt me best aardig om “Paradiset” eens te gaan bezoeken, of Finnham waar iedereen schijnbaar naar toe wil. In het genoemde boekje lees ik “but do not count on being the only one there“.  Een andere mogelijkheid is Runmarö waar een steiger is van de SXK (Svenska Krysserklubben) en waar we bovendien kunnen ankeren. We zijn hier in 2011 ook geweest en het was een uitstekend plekje.  We zien wel.


We vertrekken om half tien uit Blido. Het waait voor geen meter en de tuf moet ons weer voortduwen. We varen een noord-zuid route tussen de scheren door,  hier en daar gemarkeerd door boeien. Na ruim 8 mijl varen passeren we Finnham met z’n twee aanlegsteigers. De plek is kleiner dan ik dacht uitgaande van de foto in het boek en het is er overvol. Geen plekje meer vrij zo op het eerste gezicht en bovendien is het wel heel dichtbij ons vorig ankerplaatsje. We varen dus door en gezien het aantal jachten dat in de buurt vaart en de opmerking uit het boekje slaan we het “Paradijs”, dat hier vlakbij is,  maar over.

Lekker vol bij het SXK steigertje.

Lekker vol bij het SXK steigertje.

We varen door tot Runmarö.  Op nog 5 mijl afstand draait de wind vrij plotseling  30 graden en trekt aan tot bijna 10 knopen. We overwegen om het laatste stukje hoog aan de wind te gaan zeilen zeilen, want het gebied is indien nodig ook geschikt om een slag te maken. We tuffen echter door en 3 mijl verder zakt de wind weer weg en draait terug.

In de inham van Runmarö hebben we geluk. Er zijn nog twee plekken vrij aan de SXK steiger. Zonder gêne pikken we een hekboei op, want het boekje meldt dat gasten welkom zijn.  Wat later op de middag wordt het nog wel erg druk en uiteindelijk is elk plekje bezet. Maar hoeveel plekjes zijn er eigenlijk? Zolang niet iedereen stijf tegen elkaar ligt past er nog steeds een boot tussen vinden de Zweden.  Het aantal beschikbare hekboeien is geen maat want er kunnen natuurlijk meerdere boten aan één hekboei worden vastgemaakt. Als zo de steiger gevuld is en de blauwe SXK ankerboeien ook allemaal bezet zijn dan wordt er geankerd achter in de baai of men zoekt een andere mogelijkheid want veel Zweedse boten  hebben geen boeganker.

[/tab] [tab name=”Kaart”]
Route Blido Runmaro

Route Blido Runmaro

[/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden Zuid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.