Zuid-oost Zweden

 

Vertrek Borgholm di 5 aug 2014 07:15
Aankomst Sandhamn di 5 aug 2014 17:00
Afstand 57 zm van totaal 2357 zm


We hebben deze tocht maar weinig echt geweldig kunnen zeilen, maar het tweede deel van deze dag was top. Tot aan Kalmar hebben we een ruime wind van minder dan 5 knopen en daarom motorzeilen we. Eenmaal Kalmar voorbij trekt de wind stevig aan. We hebben alleen het voorzeil staan, maar hebben geen enkele behoefte om daar verandering in te brengen Met een gemiddelde windsterkte van begin 5 Bf, ruim inkomend, loopt de boot als een speer. Vrijwel continue boven de 7 knopen.  In eerste instantie was Bergkvara ons doel, maar daar zijn we al voor tweeën. We hebben het doel gewijzigd in Sandhamn, een haven aan de vaste wal in het  zuiden van de Kalmarsund (voor de kenners ca 10 mijl ten Noorden van  Utklippan). De diepte van de haven is voor ons uitstekend en we verwachten eigenlijk dat het er niet al te vol zal liggen, ook al omdat Borgholm allesbehalve gevuld was. Of dat ook zo zal zijn is voor ons wel de vraag,  want als we er voorbij varen lijkt de haven van Bergkvara behoorlijk gevuld en de haven van Kristianopel, de volgende in het rijtje, ligt mudjevol en dat kunnen we goed zien.

Naarmate we Sandhamn naderden wordt de lucht steeds donkerder en dreigender en het begint te regenen als we juist de haven binnenlopen, tesamen met een andere Nederlandse boot.

Mooi weer ondanks de zware regenbuien vannacht

Mooi weer ondanks de zware regenbuien vannacht

De steiger die eigenlijk bedoeld is als gasthaven ligt vol, maar de havenmeester legt onze voorganger en ons aan een steiger die voor niet aanwezige vissersboten is bedoeld. We liggen aan hogerwal en vinden dat we een daalders plekje hebben, vooral omdat het inmiddels  pijpenstelen regent en het bovendien nog stevig waait ook. Het houdt niet meer op en als we gaan slapen kunnen we bijna niet geloven dat het volgens de weerberichten morgen weer een mooie zonnige dag zal worden.

Een actieve havenmeester die aan de kant staat als er een boot binnenkomt.  Helaas heeft hij weinig invloed op sommige vissers die er een puinhoop van maken.

 

 
Vertrek Sandhamn wo 6 aug 2014 08:10
Aankomst Nogersund wo 6 aug 2014 15:55
Afstand 49 zm van totaal 2406 zm


Het eerste stuk tot waar we de Hanobukten bereiken schieten we goed op, maar daarna moet er gekruisd worden omdat de wind te hoog inkomt.  We hebben geen doel gesteld, omdat de wind volgens de grib files naar het westen zal draaien. Hoe later dat het gebeurt hoe verder we komen. Ik heb een tweetal ankerplaatsen en een aantal havens voorbereid, maar we hopen dat we Nogersund kunnen halen. We zeilen West-Zuidwest tot de wind naar het westen begint te draaien, gaan dan overstag om een slag naar het Noorden te maken om zo dichter bij de mogelijke overnachtingsplaatsen te zijn. De slag naar het noorden duurt echter bijzonder lang omdat de wind verder dan het westen doordraait.  Het wordt dus bijna een halve cirkel. De laatste twee uur zetten we de motor maar bij omdat de wind wel erg zwak wordt maar ook omdat de wind nogal vreemd draait. In een half uur zien we een draaiing van zo’n 100 graden. In de buurt van Hanö krijgen we toch nog weer een half uurtje stevige wind, pal voor de boeg. Om vier uur liggen we vast in het haventje van Nogersund, na een goede zeildag met 49 afgelegde mijlen.

Van Borgholm via Sandhamn en Nogersund naar Skillinge

Van Borgholm via Sandhamn en Nogersund naar Skillinge

Vertrek Nogersund do 7 aug 2014 08:05
Aankomst Skillinge do 7 aug 2014 14:05
Afstand 36 zm van totaal 2442 zm


Van onze Zweedse buren in Nogersund horen we dat Skillinge een klein haventje is waar we met onze boot wel eens problemen zouden kunnen ondervinden om een plekje te vinden. Als ik zeg dat in de noordelijke bekken, de vissershaven, toch wel een plekje moet zijn merk ik dat zij met hun mooie Hallberg Rassy daar zeker niet zouden willen liggen. Wij hebben echter de wens om, als het even kan,  in havens te komen waar we nog niet eerder geweest zijn. Dat lukt niet altijd, want alternatieven zijn er niet altijd en ook andere overwegingen spelen een rol. In dit geval slaan we Simrishamn over en gaan toch naar Skillinge. Mocht het niet lukken kunnen we altijd nog doorvaren naar Kåseberga of Ystad.

Geschikt voor kleinere boten

Geschikt voor kleinere boten

Als we ’s morgens vertrekken staat er een prachtige wind uit oostelijke richting en we maken een heel goede voortgang. Inclusief vertrek, aftuigen en aanleggen hebben we een gemiddelde van 6 knopen terwijl de wind steeds onder de 10 knopen is gebleven. In Skillinge is inderdaad weinig ruimte in de binnenhaven en wij gaan direct maar naar de vissershaven waar we een goede plek vinden.  We besluiten direct om er een dag langer te blijven, want er moet gewassen worden en de wasmachine en droger zijn hier inbegrepen in het relatief lage liggeld.

Klein, maar wel internationaal georienteerd

Klein, maar wel internationaal georiënteerd

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden Zuid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.