Utö – Nynashamn

Zoals elk jaar bekruipt ons ook nu weer het gevoel dat we te vroeg in het seizoen al te dicht bij huis zijn. Van de ene kant willen we graag  rond 1 sept terug zijn en van de andere kant willen we  zo lang mogelijk op in die gebieden zijn waar we heerlijk kunnen ankeren. Meer in het zuiden van de Oostzee Zijn er niet zoveel ankerplaatsjes meer te vinden. Omdat we in de jaren hiervoor toch wel vaak met minder goed weer op de Noordzee werden geconfronteerd proberen we wel wat speling in te bouwen om toch 1 sept te kunnen halen.

Vertrek Runmarö  di 29 juli 2014 9:10
Aankomst Utö di 29 juli 2014 14:30
Afstand 24 zm van totaal 2122 zm

 

Het 'kyrk'je waar we tegenaan kijken

Het ‘kyrk’je waar we tegenaan kijken

Vanuit Runmarö willen we nog één ankerplek opzoeken en daarna naar Nynäsham gaan om weer eens inkopen te gaan doen. Het is dan 6 dagen geleden dat we een mogelijkheid hadden.  Omdat we in 2011 al eens in Rånöhamn, een heel goede ankerplaats,  hebben gelegen kiezen we ervoor om naar  Kyrkvik op Utö te gaan.  Als we de beschrijving in het boekje lezen lijkt het een goede plek. Het weer is geweldig, maar als zeiler zou je wat meer wind willen en uit een andere richting. De Kyrkvik blijkt inderdaad geen slechte plek te zijn om te ankeren, hoewel de vele privé steigertjes langs de kant het ankeren een beetje in de weg zitten. In de buurt van de kerk laten we ons anker vallen.

Er ligt nog een jacht en wij blijven een beetje op afstand. Een kleine verrassing krijgen we als er met regelmaat meerdere grote passagiersboten passeren en iets verder aanleggen. Mocht de wind  een ietsje gaan draaien en we een klein beetje uitzwaaien dan liggen we wel midden in de vaargeul van deze schepen. Onze ‘zorg’ wordt snel weggenomen als het andere jacht vertrekt en wij zijn plaatsje kunnen innemen. We moeten hiervoor wel driemaal het anker laten vallen omdat de eerste keer  het anker te laat pakt en we weer in de vaargeul belanden en de tweede maal zwaaien we tegen een ankerboei van een privesteiger. Maar drie maal is scheepsrecht en de derde keer liggen we goed. Vanaf deze plek zien kunnen we achter een rotseiland langs kijken en daar zien we ook nog een heel goede ankerplek waar zowaar een Nederlands jacht, de ‘Schoonheyt’ ligt.

Ankerplek in de Kyrkvik, Utö

Ankerplek in de Kyrkvik, Utö

Vertrek Utö wo 30 juli 2014 9:10
Aankomst Nynäsham  wo 30 juli 2014 12:00
Afstand 13 zm van totaal 2134 zm

Op open water blijkt dat we kunnen zeilen hoewel er niet erg veel wind staat, slechts 6 knoopjes halve wind. De navigatie is niet erg moeilijk, het is één rechte lijn. Over stuurboord vaart een, naar ik schat, 11 meter jacht alleen op een high tech genua. Ik verwonder me erover dat ik niet erg snel dichterbij kom. Pas als in de buurt van Nynäsham als het iets harder gaat waaien lukt het en dan zie ik dat de tuf hen die snelheid geeft.

Onderweg hebben we prachtig weer met veel zon, goed voor korte broek en t-shirt. Eigenlijk slaan we geen acht op de donkere wolk die boven Nynäsham  hangt, maar als we bijna in de haven zijn komt de verrassing.  Het begint plotseling  te plenzen en in een ommezien ben ik helemaal doorweekt en loopt het water bijna over de rand van mijn laarzen die ik nog snel aan heb kunnen trekken. Ik mis nog bijna een West-cardinale boei die een onderwaterrots van 1.6 m markeert. Gelukkig  kan ik nog juist op tijd corrigeren. Die onderwaterrots is eigenlijk ook wel op een ongelukkige plek neergelegd zo vlak voor de haveningang. We zien een nieuwe golfbreker rond de haven die er in 2011 nog niet was. gebouwd.

De hekboeien staan ver naar achteren

De hekboeien staan ver naar achteren

Als we op de gastensteiger aanvaren zie ik dat de hekboeien wel erg ver naar achteren staan en de achterlijnen die ik heb klaargemaakt zijn daarvoor te kort.  Aan de binnenzijde van de nieuwe golfbreker mag langszij worden afgemeerd en dat is met deze regen even gemakkelijker, dus daar kiezen we voor. Achteraf niet zo slim, want we moeten een heel eind lopen om bij het havenkantoor en het sanitair te komen.  Wat later in de middag doen we de boodschappen en het lijstje is zo lang dat ik later nog eens ga, goed voor de conditie.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden Zuid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.