Åland – Zweden

Vertrek Åland zo 27 juli 2014 8:10
Aankomst Blido zo 27 juli 2014 
Afstand 52 zm van totaal 2075 zm


Voor zondag de 27e wordt een mooi windje voorspeld uit het zuidoosten terwijl onze koers west- zuidwest is. Hoewel we overwogen om nog door te gaan naar Kokär, verwerpen we dat idee, omdat de dag erna de wind weer veel meer uit het zuiden of zuidwesten wordt verwacht. We vertrekken opnieuw op ‘standaardtijd’, dus om 8 uur. We zwaaien nog even naar de Finse buurman, terwijl de Duitse buren al vertrokken zijn. Het eerste mijltje vlak langs Flisö motoren we, maar zou gauw het water wat wijder wordt gaan de zeilen omhoog en kan de motor uit. Er valt weinig over zo’n oversteek te zeggen, maar met een windje van 3 tot 4 Bf zeilt het magnifiek. Voor ons vaart een 12m boot, die we heel langzaam inhalen. We zijn bijna bij de Zweedse kust als we de boot herkennen als de Duitse buurman. Er worden even een paar geintjes uitgehaald, de Duitser loeft op en een boot van lei krijgt nu eenmaal voorrang, vervolgens probeert hij mij even in zijn vuile wind te houden, maar wij passeren hem onderlangs. Als we voorbij zijn steekt hij zijn duim op en we zwaaien naar elkaar.

De route Flisö-Blido

De route Flisö-Blido

We zijn de eerste Zweedse eilandjes voorbij als er een zware onweersbui aan komt. We bereiden ons voor maar laten de zeilen wel staan. Een kleine vergissing, want binnen een paar seconden trekt de wind aan tot 26 knopen en komt ook van het ene moment op het andere van kompleet de andere kant. Het grootzeil klapt naar de andere kant en de genua staat plotsklaps bak. Hilda moet alle moeite doen om de boot op koers te houden, wat eerst even niet lukt en ik werk me rot om de zeilen te bergen. Alle boten om ons heen, en dat zijn er een aantal, hebben hetzelfde probleem. Binnen de kortste keren vaart iedereen op de motor. Het gasthaventje van Fejan zal het druk hebben gehad want vrijwel elke boot gaat rechts uit de flank naar Fejan. Wij varen door, want hoewel het stortregent valt er best te varen en de harde wind blijft maar kort.  We hadden een ankerplekje in een inham van het eiland Blido gepland en daar laten we twee uur later het anker ook vallen. Voor het echter zo ver is moeten we nog een forse regenbui over ons heen laten gaan. Beslist een weertype waar we niet meer aan gewend zijn.

 Niet het meest betoverende plekje, maar prima voor een nacht

Niet het meest betoverende plekje, maar prima voor een nacht

Dit artikel is gepubliceerd in categorie De Ålands.

One Response to Åland – Zweden

  1. Monique schreef:

    Onweer!!!! Volgende keer toch maar zeilen wat eerder nr beneden!
    Wij zitten hier aan de kust. Geen zeil te bekennen wat ik toch wel vreemd vind want benzine kost geld en rijk zijn ze hier toch niet ….
    Wij maken morgen oversteek en hebben gekozen voor een fastboat. Als je Ferry neemt en vervolgens over lombok moet met taxi zou je nog wel eens duurder uit kunnen komen.
    We hebben vandaag luier dag, hebben de kinderen nodig. En tenslotte doe je dat op camping in Frankrijk continu. Dus tijd om jullie website ook eens bij te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.