Järnässklubb

Vertrek Umeå di 8 juli 2014 08:00
Aankomst Järnässklubb marina di 8 juli 2014 14:05
Afstand 28 zm van totaal 1692 zm


We kunnen zeilen vandaag. Wat heet zeilen? Achterlijke wind van 6 tot 8 knopen en in de loop van de dag flauwt het af. We varen uitgeboomd, maar rond 11 uur draait de wind zover dat de boom weg moet en om twaalf uur is het met zeilen gedaan. De tuf komt bij. Een half uur later gaat de telefoon en heb ik Hennie Jongholt aan de lijn die ons op hun AIS zien varen. Wij onderweg van Umeå naar Trysunda, zij onderweg van Trysunda naar Umeå. Ik wist dat Jaap en Hennie met hun ‘Walkura’, een vdStadt 34, een soortgelijk rondje maakten dan wij, maar maar wel in de andere richting. We spreken af dat we beiden naar Järnässklubb varen, voor ons op 4 mijl en voor hen op 7 mijl afstand .

Op de Navionics kaart wordt het haventje achterin de inham afgebeeld, waar het water op de kaart een donkerblauwe kleur heeft en dat betekent minder dan 3 meter. Het Zweedse havenboek toont geen plaatje maar geeft alleen coordinaten van een locatie direct bij de ingang van de inham. Ambivalent dus.

 Hier durven we niet naar binnen met de boot

Hier durven we niet naar binnen met de boot

Als we bij de coördinaten zijn, zien we een soort van eetgelegenheid aan een heel kleine haven waar wij niet naar binnen durven omdat we niet weten hoe diep het er is. We varen langzaam door en zien dan een steiger met een blauwe vlag waar ‘Järnässklubb Marina’ op staat. Het is duidelijk bedoeld voor kleine bootjes. Het enige alternatief is een stuk drijvende steiger dat vastzit aan een meerboei, maar waar we ook niet vanaf kunnen. De diepte tot de steiger blijft rond de 4 m en we maken vast.

Met de beide boten aan de drijvende steiger

Met de beide boten aan de drijvende steiger

Een tijdje later komt de ‘Walkura’ er ook naartoe en zij meren aan de andere kant af. Daarna is het gezelligheid troef en we hebben heel veel stof om over te praten, terwijl we met steiger en beide boten rondjes draaien rond de meerboei. Jaap heeft peilingen gedaan of het naar de kant toe diep genoeg bleef voor beide boten. Aan het eind van de middag stappen we in de rubberboot van Jaap en Hennie en we varen naar de eetgelegenheid waar het een drukte van belang is op dinsdag. Van de vele menu’s waar men normaal uit kan kiezen is er nog slechts één beschikbaar. We eten dus alle vier kipsalade maar het smaakte voortreffelijk. ’s Avonds is het onder het genot van heerlijke versnaperingen nog lang bere gezellig.

's Avonds om kwart voor een

’s Avonds om kwart voor een

 

Geen optie voor onze 10 ton

Geen optie voor onze 10 ton

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden Noord.

One Response to Järnässklubb

  1. Patricia schreef:

    Mooie plaatjes hoor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.