Långviken, Gräsö

 

Vertrek Enmaren vr 18 juli 2014 08:00
Aankomst Långviken, Gräsö vr 18 juli 2014 16:50
afstand 45 zm van totaal 1949 zm


’s Morgens om half zeven in de kuip  is het bladstil en de bomen aan de kant worden prachtig in het water gespiegeld. Wat een rust in deze prachtige omgeving, het is puur genieten. Als de eerste rimpeltjes op het water verschijnen pak ik nog snel de kamera om een paar beelden vast te leggen. Nog net op tijd want 10 minuten later zijn er allemaal ribbeltjes op het water en is er van het mooie spiegelbeeld niets meer over.

Een en al rust 's morgens om 7 uur.

Een en al rust ’s morgens om 7 uur.

De SXK boeien hebben weinig werk gehad deze nacht.

De SXK boeien hebben weinig werk gehad deze nacht.

Op internet even opgezocht hoe het zit me de SXK boeien: Alleen bedoeld voor SXK leden die hun boot geregistreerd hebben in de SXK database,  een geldige SXK jaarsticker ergens op de boot hebben geplakt terwijl de naam van de boot ook nog eens duidelijk leesbaar moet zijn.  (alleen het laatste punt was dus in orde). Buitenlandse jachten kunnen lid worden en hun boot registreren.

We vertrekken op onze  ‘standaard’ tijd,  op de motor natuurlijk met zo weinig wind. Al varend langs de kust van de Botnische golf uit de richting van Gävle moet  eerst Björns Fyr worden gerond voordat we een meer zuidelijke koers kunnen volgen. Als we deze zuidelijke koers te pakken hebben waait het inmiddels 7 knopen en maken we, met 29 graden aan de schijnbare wind, een voortgang van iets boven de 5 knopen. De snelheid loopt op tot ruim 6 knopen als de wind aantrekt tot 9 knopen en iets ruimer inkomt. Een jacht dat met ons op vaart hijst zijn zeilen ook maar verliest het op hoogte en snelheid. Ik ben allesbehalve een wedstrijdzeiler, maar het geeft wel een tevreden gevoel.

Over bakboord zien we op afstand eerst het eiland Örskär met daar bijna aan vast het eiland Gräsö.  Het vaarwater tussen deze eilanden en het vasteland leidt naar Öregrund, maar een anderhalve mijl voor deze plek heeft Gräsö een heel mooie inham met achterin een vlakke bodem waar het heel goed ankeren is.

Langviken

Långviken, een mooie ankerplek

Het is bijna 5 uur als we de inham binnenvaren en het anker laten vallen. We liggen mooi in het midden van de inham, zodat we goed  rond  kunnen zwaaien. De gribfiles laten een winddraaing zien van het Oost-zuidoosten naar noordwest, maar de windsterkte zal niet boven de 6 knopen uit komen.


 

’s Avonds in de kuip kunnen we, zoals bijna elke avond, genieten van prachtige luchten en vlak water.  Een ankerplek zo vinden wij heeft een groot voordeel: er staan geen gebouwen of andere obstakels voor het mooie uitzicht.

 Ons uitzicht over de Öregrundsgrepen

Ons uitzicht over de Öregrundsgrepen

 Een eerste rangs plekje voor deze mooie beelden!

Een eerste rangs plekje voor deze mooie beelden!

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden Noord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.