SÖSS

Vertrek Stocka 16 juli 2014 08:00
Aankomst Söderhamn 16 juli 2014 16:37
Afstand 44 zm van totaal 1874 zm


De gribfiles voor deze week zien er voor een zeiler niet goed uit. Sterk wisselende windrichtingen en zwak tot zeer zwakke wind. We overleggen in Stocka hoe we verder gaan omdat zeilen deze week niet erg waarschijnlijk is. We besluiten maar een grotere afstand te varen om een dag eerder in Öregrund te zijn, zodat we zaterdag nog boodschappen kunnen doen. We hebben weinig zin om daar een dag extra te blijven want we hebben nog iets anders nodig dan alleen etenswaren.

Onder erg wisselende omstandigheden varen we van Stocka naar Söderhamn. We gaan echter niet naar de haven in de stad, maar naar de  verenigingshaven van de Söderhamns Segel Selskap  (SÖSS), een viertal mijlen oostelijker en veel dichter bij de zee.

 

 SÖSS, nee geen 'save our souls',  maar Söderhamns Segel Sällskap.

SÖSS, nee geen ‘save our souls’,  maar Söderhamns Segel Sällskap.

Onderweg er naar toe zien we binnen een half uur windsterkten van 19 knopen (5 Bf) en 2 knopen (1 Bf), terwijl de wind zowel uit het zuiden, het zuid-oosten  als ook uit het noord-westen komt in datzelfde half uur. Het heeft te maken met zware buien die overkomen waar ook af en toe veel regen uit komt.

In de buurt van Söderhamn kwamen de blauwe luchten terug en werd het nog even erg warm. De havenmeester en z’n vrouw, staan al op de splinternieuwe steiger klaar om ons te helpen met aanleggen. We krijgen een super uitleg hoe alles hier werkt en daarna zijn ze reuze nieuwsgierig waar we vandaan komen en hoe onze reis verlopen is. De aankomst van een volgende boot maakt een einde aan het gesprek.  Ik controleer of er inderdaad wifi is en zowaar, de eerste Zweedse haven waar we een bruikbaar Wifi signaal vinden.

Als ik later wat foto’s aan het maken ben brengt mevrouw mij een brochure waar alle aanlegmogelijkheden van de ‘Jungfrukusten’ aangegeven zijn. We maken het praatje daar af. Zij hebben ook 40 jaar lang gezeild vanuit Stockholm en kennen dit hele gebied op hun duimpje. Ze zijn door de zeilvereniging gevraagd om als havenmeester de haven te beheren.

De splinternieuwe gasten brygga

De splinternieuwe gasten brygga

Een geweldig plaatsje

Een geweldig plaatsje

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden Noord.

One Response to SÖSS

  1. Monique Haak schreef:

    leuk om weer bij te lezen. hoewel vluchtig, want wij zitten in de inpak stress.

    dus geen lange berichten nu. mooie foto’s!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.