Björkö

In de Baltic Sea Pilot wordt Björkö vermeld, vanwege de lagune waar heel goed kan worden geankerd. Het lijkt erg aantrekkelijk om daar eens te gaan kijken, tot ik op het tablet de toegang bestudeer. Er wordt een diepte aangegeven van 1,8 meter. Deze diepte vind ik ook terug op de papieren kaart. Ondanks de ‘ervaring’ die we met deze dieptes hebben zoek ik voor de zekerheid toch een paar alternatieven. De afstand is naar Björkö  is 25 mijl, maar mocht het niet lukken dan wordt het 37 mijl naar Korpoström.

Het traject van Rosala naar Björkö  bestaat voor het overgrote deel uit een diepe route, alleen het laatste stukje is ondieper. Bij Björkö aangekomen wordt het even spannend als er een onweersbui overtrekt en het daardoor op een vrijwel windstille dag toch nog tegen de 5 Bf gaat waaien terwijl we dan just via dat stukje van 1,8 meter de lagune binnen moeten varen.

Ook hier wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Rondom een westboei in de ingang daalt de diepte tot 2,8 meter, maar daarna, in de lagune, wordt het snel weer diep. Achter in de lagune in de beschutting van wat bomen liggen een viertal jachten tegen de rotsen en daar is eigenlijk geen plaats meer. Ook omdat we eigenlijk nauwelijks ervaring hebben met het aanleggen tegen de rotsen,  besluiten ons anker te droppen.  Dat gaat uitstekend en met de rubberboot ga ik naar de kant om de informatie te lezen dat daar op een bord staat. Daar zit ook een stel te barbequen en als we aan de praat raken over deze plekken blijkt dat ook de Finnen ergens voor het eerst komen en iets uit moeten vinden. Ook zij steken 2 meter diep en ook zij waren uiterst behoedzaam naar binnen gevaren.

Bij de eerste paar honderd meter van de uitgezette trail zie ik al heel veel moois. De volgende morgen loop ik in alle vroegte de hele trail en maak veel foto’s. Vooral aan de westzijde is het eiland oogverblindend mooi. Op bepaalde plekken zijn trappen en bruggetjes gemaakt om ergens langs te kunnen, maar soms moet er een metertje geklommen of afgedaald worden. Boven op de rotsen is er een schitterend uitzicht over de scheren en met het mooie weer kan ik kilometers ver kijken. Het is erg jammer dat het Hilda niet lukt om zo’n trail mee te lopen en meer dan een grote serie foto’s te maken kan ik niet doen. We blijven 2 nachten in de lagune van Björkö liggen, maar dan gaan we weer verder.


Een overzicht van de lagune

Een overzicht van de lagune


Wat een rust en stilte, geen wifi, geen telefoonbereik

Wat een rust en stilte, geen wifi, geen telefoonbereik


Een archeologisch museum. Is er iets mooiers?

Een archeologisch museum. Is er iets mooiers?


Twee meter doorsnee, en gewoon door de natuur hier neergelegd

Twee meter doorsnee, en gewoon door de natuur hier neergelegd


De trail rond het binnenmeer

De trail rond het binnenmeer

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Finland.

2 Responses to Björkö

 1. dat is daor wel schier
  liekt mie ook wel oardig om hin te zailen
  het stikt daar van de eilandjes zie ik op de kaart
  kan ik jullie ook volgen waar jullie varen
  Agniet en Jacob

 2. Hennie Jongholt schreef:

  Door de mooie foto’s die je op facebook had gezet en dit artikel, willen wij ook even op deze ankerplek gaan kijken. Het ziet er heel mooi uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.