Rönnskären

 
Vertrek Kaskinen za 5 juli 2014 08:10
Aankomst Rönnskären za 5 juli 2014 18:30
Afstand 48 zm van totaal 1621 zm


Het waait ’s morgens nog voor geen meter en we moeten bovendien eerst een slingerkoers varen tussen redelijk hoge rotseilanden door. Hierna komen we wel op open water, maar de route wordt nog beperkt door wat onderwater-gedoe. Opnieuw hebben we alleen het voorzeil staan en de wind komt precies van achteren. Er zit een zeilboot met spinnaker een mijltje of 3 voor ons en die afstand wordt niet groter. Als verder in de middag de wind afneemt loopt hij van ons vandaan terwijl hij tussen de eilandjes door begint te varen en een kortere weg neemt. Wij volgen hem niet omdat we op dieper water willen varen. De laatste mijlen moet de motor het overnemen want de wind wordt te zwak.

Een prachtige lucht onderweg

Een prachtige lucht onderweg


Bij Rönnskären aangekomen wordt het erg nauwkeurig manoeuvreren want het is er erg ondiep. We gebruiken zowel het tablet voor het grotere overzicht en de kaartplotter voor dichtbij en zo komen we uiterst langzaam varend  bij het steigertje. Het is zaterdagavond en het is er barstensvol en alle boeien zijn bezet. Gelukkig wenkt een Fin die met zijn vissersboot aan de kop van de steiger ligt dat we wel bij hem langszij mogen afmeren. Zoals het steeds gaat staan er wel vier Finnen klaar om lijnen aan te nemen en  ons te helpen met afmeren. We kunnen nog net over de punt op de steiger komen.


Rönnskären is net als Kylmapihlaja een voormalig loodsstation maar er staat geen vuurtoren, alleen een baken in de vorm van een toren.  Het eiland  ligt 22 zm uit de kust voor Vaasa en is op zo´n mooie zomerse zaterdag natuurlijk een schitterende bestemming. Op het eiland staat  een groot gebouw en  nog wat  huisjes waarin  de loodsen sliepen. De huisjes kunnen worden gehuurd, het grote gebouw staat leeg, maar het  heeft wel een soort uitkijkplatform waar het bootjesvolk natuurlijk even omhoog moet om te lijken. De BBQ hut was overigens veel beter bezet..

Het oude onderkomen voor de loodsen

Het oude onderkomen voor de loodsen

Alle plekken bezet

Alle plekken bezet

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Finland.

2 Responses to Rönnskären

 1. Monique Haak schreef:

  weer hele mooie foto’s!!

  wij zitten hier nagelbijtend naar NL elftal te kijken. het schiet nog niet zo op met deze halve finale…. maar ik durf te wedden dat jullie daar níets van meekrijgen….

  net op marine traffic gekeken en jullie hebben vandaag geen internet, denk ik zo, maar wel een prachtige tocht gemaakt vandaag. zo te zien op de kaart. marine traffic vertelt natuurlijk niet of je goede wind hebt gehad en lekker hebt kunnen zeilen.

  wij hebben nog 2 weken voordat de familie vertrekt. ik nog dik een week.

  groeten

  Monique

 2. nou helaas hebben ze met penalty’s verloren
  och anders moesten ze tegen Duitsland in de finale
  dat werd ook een hel gedoe en spanning en geouwehoer
  nu maar winnen van Brazilië,worden ze derde
  mooie foto,s ,het is daar vast heel bijzonder
  geniet er van
  hier is het bloody hot en broeierig
  dan maar onder de parasol
  Agniet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.