Lohals – Holtenau

Lohals – Holtenau
woensdag 19 augustus
56 zm van tot nog toe 2855


Woensdagmorgen vertrekken we uit Lohals met als bestemming Marstal. Een Duits jacht heeft de avond ervoor de ruimte die we nodig hebben om weg te kunnen varen in beslag genomen en we liggen daarom ingepakt en aan lagerwal in een hoekje van de haven. Wegvaren hoeven we niet alleen te doen want de buren voor en achter staan klaar om en handje te helpen. We proberen eerst om met een spring vanaf het voorschip naar achteren de spiegel voldoende van de wal te krijgen. Maar wat we eigenlijk wel wisten wordt ook deze keer weer bewezen: zelfs met veel gas lukt het niet om voldoende schroefwater tegen het roerblad te krijgen om voldoende weg te draaien want daarvoor zit de saildrive te ver naar voren. We hebben meer succes als we de punt met de boegschroef  uit het hoekje weg draaien, terwijl de voorbuurman de 20 centimeter ruimte die we hebben bewaakt. Buiten waait het lekker en we kunnen zeilen tot voorbij Rudkobing. Daarna neemt de wind even een korte pauze en zakt helemaal weg. Vlak voor Marstal komt hij weer terug maar wel uit een andere richting en afgeflauwd.

DSC01248bRoutekaartAl eerder hadden we min of meer besloten door te varen naar Holtenau, maar gezien de windsterkte slaat de twijfel toe of we dat wel moeten doen. Tijdens ons overleg let ik even niet goed op en ik kan maar net voorkomen dat ik de boot op een ondiepte vaar.

We varen toch door naar Holtenau, eerst hoog aan de wind en later met nog meer afnemende en krimpende wind iets ruimer. Het kleine haventje voor de sluis in  Holtenau ligt behoorlijk vol en we  kunnen alleen tegen een Nederlandse boot afmeren, terwijl we daarmee tevens de afvaart voor een paar andere boten belemmeren. Ik loop maar even naar hen toe voor overleg, maar als ze de volgende dag ongestoord kunnen vertrekken vinden ze het prima.

We willen wat eten aan de wal maar we zijn laat. In een cafetaria-achtige eetgelegenheid dat gevestigd is in de voormalige winkel van Hermann Tiessen lukt het om vijf minuten voor sluitingstijd van de keuken nog een visschotel te bestellen.  We kunnen er niet pinnen en er moet vooraf contant worden betaald. We hebben helaas onvoldoende euro’s contant en de bestelling wordt gecanceld. We vinden geen alternatieve eetgelegenheid en er zit niets anders op dan aan boord nog iets klaar te maken.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie DK - NL.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.