Kerteminde – Lohals

Kerteminde – Lohals
maaandag 17 augustus
28 zm van tot nog toe 2798


De brug over de Grote Belt van Nyborg op Fyn naar Korsør op Seeland is 16,5 km lang. De brug bestaat uit twee delen, het ‘lage deel’ van Nyborg naar het kleine eilandje Sprogo midden in de Grote Belt en het ‘hoge deel’ van Sprogo naar Korsør. Omdat de doorgang onder het lage deel maar 18 meter is zijn wij genoodzaakt onder het hoge deel van 65 meter door te varen. Voor ons is dat een behoorlijke omweg, omdat de koers daarheen eigenlijk te hoog aan de wind ligt.

Kertem-Lohals

Het ommetje van Kerteminde naar Lohals

Onderweg van Kerteminde naar de onderdoorgang van het ‘hoge deel’ zit ik me te bedenken dat het slimmer was geweest als we de dag ervoor 12 mijl verder waren gevaren en in de jachthaven van Korsør hadden overnacht, maar gedane zaken . . . . Bij vertrek uit Kerteminde waaide het 14 knopen, maar al gauw staat er meer dan 20 knopen op de windmeter en dat is aan de golfhoogte goed te merken. Omdat we heel hoog aan de wind moeten varen gaat het niet zo snel. Af en toe krijgen we bakken water over de boeg en een paar keer breekt een golf tegen de zijkant van de boot en krijgen we wat zout water over onszelf heen. Een dag eerder waren deze 14 mijl een stuk plezieriger geweest.

Bij de brug overleggen we even voor welk van de drie opties we gaan, 4 mijl pal in de wind naar Korsør, 9 mijl met een erg ruime wind naar Nyborg of 13 mijl met halve wind naar Lohals met als optie 5 mijl verder naar Dageløkke. We kiezen voor Lohals omdat we inmiddels even halve wind hebben geproefd.

(klik op een foto voor een groter beeld)


De 13 mijl naar Langeland is het nodig om een tweede rif in het grootzeil te trekken en de genua verder in te draaien, want de wind begint aan de 7 Bf te snuffelen. Met minder zeil vaart het veel comfortabeler en aan snelheid boeten we niets of weinig in. We zien weer 7 en af en toe 8 op de snelheidsmeter staan en dat geeft een goed gevoel want het is al even geleden. Dat we in de luwte van het eiland Langeland varen is goed te merken, maar we besluiten toch om te stoppen en duiken de haven van Lohals in. Hoewel deze haven aan de westkant ligt, dus in de luwte, waait het ’s middags en ’s avonds erg hard en op de windmeter zie ik zelfs een keer 30 knopen verschijnen. De gribfiles voor de volgende dag laten alleen windsterktes boven de 20 knopen zien, dus we blijven maar lekker een dagje liggen.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zweden - Denemarken.

2 Responses to Kerteminde – Lohals

  1. Jan Dantuma schreef:

    Hoi Zeilfanaten, Dit is mijn eerste keer dat ik jullie website bezoek. Dit is een teken van rust. Het schiet al weer aardig op. ik wens jullie een behouden vaart en thuiskomst. vr.gr. Jan Dantuma

  2. Monique schreef:

    Zo dat gaat hard zeg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.