Kristiansand – Valle

[tab name=’Verslag’]
Kristiansand – Arendal, do 6 aug, 40 zm
Arendal – Valle, vr 7 aug, 36 zm
Aantal zm tot nu toe 2487 

Donderdag de 6de augustus is opnieuw een motordag.   Tussen Kristiansand en Lillesand ligt de BlindLeia een prachtige route om te varen. Jammer genoeg is er  een paar mijl voor Lillesand een brug waar wij niet onder door kunnen en dat betekent dat de BlindLeia een omweg is voor ons en daarom zien we er vanaf daar langs te varen.  Wel zigzaggen we opnieuw tussen allerlei eilandjes door, maar iets verder van de vaste wal af dan de BlindLeia.

Een stukje Arendal

Een stukje Arendal

In Arendal maken we vast in de vrijwel lege jachthaven. Alles is wel erg perfect  georganiseerd. Elke ligplek heeft een nummer dat in de betaalautomaat moet worden ingetoetst. Na betaling wordt er spanning op het bijbehorende stopcontact gezet en weer afgesloten als de maximale hoeveelheid Kwh zijn verbruikt.  Een dergelijk niveau van automatisering kost natuurlijk wel het een en ander want we vinden het liggeld wel een ‘ietsiepietsie’ aan de hoge kant en nadat we een brood hebben gekocht bij de ‘Kiwi’ varen we weer verder. We vragen ons wel af waarom de haven eigenlijk zo leeg is want op andere plekken in Arendal zien we toch veel boten liggen.

We hebben besloten te gaan ankeren in een inhammetje langs de vaarweg vlak bij Arendal  waar we op een vorige reis ook hebben geankerd.   Als we er zijn klopt het plekje niet met de beelden die ik in mijn hoofd heb, de elektriciteitskabel achter in de inmam  is er wel maar de inham lijkt groter en minder beschut, er  is aan de kant wat meer bewoning en er is ook meer  industriële activiteit.  Ik heb er geen goed gevoel bij en we besluiten door te varen. Als ik later de website nog eens nalees blijkt dat we bij Grimstad ankerden en niet bij Arendal.

KaartDsc02670In ‘Ferie en Fritidshavner’ ga ik op zoek naar een overnachtingsplaats en ik vind een mooie ankerplek op 6 mijl van Arendal: Dalsviken. Het is een erg beschut natuurhaventje waar maar plaats is voor een drietal jachten. Als we binnenvaren zien we maar één jacht aan een ankerboei liggen dat er waarschijnlijk thuis hoort. Wij laten het anker zo goed mogelijk in het midden van de kom vallen. Als we gegeten hebben pomp ik de rubberboot op en roei naar de kant voor wat foto’s. We hebben opnieuw een aantrekkelijke ankerplek  gevonden waar we, zeker met zo weinig wind, geen ankerwacht hoeven te houden. Niettegenstaande staat alle apparatuur wel in de  ‘ankerwacht’ stand met heel nauwe grenzen. Liever een anker alarm voor niets dan op drift.

Een prachtige ankerplek!

Een prachtige ankerplek!Valle

 

We mikken deze dag op Stavern, een plek bij de inham naar Larvik. Van daaruit willen we de oversteek naar Zweden maken. Ook willen we Noorwegen verlaten met een volle tank ‘goedkope’ brandstof. Het is nog ver naar Nederland en we motoren toch meer dan me lief is.

Deze dag kan gelukkig voor een deel op het zeil worden afgelegd. We varen het tweede deel van de tocht op het grote water. Zo langzamerhand merk ik dat er een soort verzadiging gaat ontstaan van het zien van al die prachtige rotsen. Het zigzaggen tussen de rotsen door blijft een zaak van het continue uitzetten van de routes, check en dubbelcheck op kaartplotter en PC, terwijl iets verder van de kant af een lang rak kan worden uitgezet en met de autopilot op ’tracking’ hoeft alleen op andere schepen te worden gelet.

Prachtig weer om te zeilen op het water van de Kragero archipel

Prachtig weer om te zeilen op het water van de Kragero archipel

Bij Kragerö kies ik er toch weer voor om aan de landzijde langs het eiland Jomfru langs te varen. Een heel mooie route in een schitterende omgeving, waar we eigenlijk voor het eerst heel veel Noorse zeiljachten gewoon voor hun plezier zien zeilen. Tot nu toe hadden we voornamelijk jachten gezien die zich langs de kust naar het noorden of naar het zuiden verplaatsten.

De jachthaven van Valle

De jachthaven van Valle

Het einde van het langgerekte eiland Jomfru  betekent ook afbuigen naar de jachthaven van Valle, om daar te tanken. Hoewel we eigenlijk nog verder wilden gaan, blijven we toch in de jachthaven liggen.  We hebben veel gevaren de laatste dagen en in Valle is internet, een mooie mogelijkheid om weer eens wat aan de achterstand  van de site te  doen.  Een nadeel is dat de overtocht naar Zweden van hieruit  is wel een stuk verder is, maar het weer gaat meewerken volgens de berichten. Ik klim maar eens weer op een rots om de omgeving te bekijken vanuit een hoger standpunt.

Met mooi weer is dit een prachtige omgeving

De snelle Noorse motorboten zijn al verdwenen maar op het water zijn de sporen nog goed zichtbaar

[/tab] [tab name=’Fotos Dalsviken’]

 

[/tab] [end_tabset]
Dit artikel is gepubliceerd in categorie Lista - Zweden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.