Vingsand – Kuringsvågen

Vingsand – Kuringsvågen
dinsdag 15 juli
25 zm van tot nu toe 1831 zm

Het wordt zo langzamerhand een beetje sleur, ’s morgens om 8:00 de motor starten en vertrekken zonder wind op een spiegelgladde watervlakte. De hele tocht naar Kuringsvågen is de windmeter niet boven de 5 knopen gekomen. Van zeilen is dus geen sprake omdat het beetje wind dat er is recht van voren komt.

Weinig wind, tuffen dus!

Weinig wind, tuffen dus!

We zijn lekker vroeg in de haven waar nog twee andere boten liggen. Van alle kanten worden we geholpen met aanleggen, wat met windstilte nu direct niet nodig is, maar we krijgen te horen dat aansluiten belangrijk is, want de vorige nacht lagen op vrijwel elke plek van de steiger ‘wel twee boten tegen elkaar’, niet gebruikelijk in Noorwegen.Dat het vakantieperiode is ervaren we de volgende morgen: we zijn compleet ingebouwd. Ik had wel gezien dat heel laat zijn nog een aantal boten waren binnengekomen maar dat er om drie uur ’s nachts nog eentje bij ons was komen aanliggen had ik niet gemerkt. Als we weg zouden willen zouden we toch veel mensen moeten wekken. Wel had ik gemerkt dat de Noren vakantie vieren en dat gaat tot diep in de nacht gepaard met behoorlijk alcoholgebruik. De strategie van ‘Vinmonopolet’ schijnt smokkel en zelf stoken behoorlijk te bevorderen. Het alcoholpercentage van die eigenstook schijnt erg hoog te zijn en deze alcohol kan eigenlijk alleen gemixt te kunnen worden gedronken.

De volgende dag vertelde een goed geïnformeerde bron mij in vertrouwen van alles over het werkelijke Noorse alcoholgebruik, want volgens officiële cijfers wordt in Noorwegen, vergelijkend gezien, niet eens zo veel gedronken. Die cijfers worden echter afgeleid van de statistieken van de aan- en verkoop in de Vinmonopolet, terwijl smokkel en eigenstook niet wordt meegenomen.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Lofoten - Lista.

One Response to Vingsand – Kuringsvågen

 1. Bert Steggerda schreef:

  Nou Henk,die Noren liegen nog meer over hun alcoholmisbruik dan Nederlanders. Ze hebben het inborn probleem, dat ze niet kunnen stoppen en vallen gewoon plat ,daarna weten ze van de dag ervoor niets meer…….dus hebben ze zelf niet zo veel gedronken vinden ze .
  Omdat hun ziektekostenverzekering alcohol abusis , evenals roken als sterk verhoogd risico ziet, moeten deze mensen nl meer betalen voor hun premie. Dat gaat ongetwijfeld ook in Nederland gebeuren.
  Alleen vraag ik mij af : die Noren worden toch veel ouder dan wij in Nederland ! Hoe zit dat ?
  Ruimte, schone lucht, minder mensen direkt om je heen, dus rust, in ieder geval kun je je terugtrekken daar ,en als dat wilt, totale stilte.Met een dreun alcohol erbij ? Tja……..
  Groeten van Bert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.