Vingsand – Kuringsvågen

Vingsand – Kuringsvågen
dinsdag 15 juli
25 zm van tot nu toe 1831 zm

Het wordt zo langzamerhand een beetje sleur, ‘s morgens om 8:00 de motor starten en vertrekken zonder wind op een spiegelgladde watervlakte. De hele tocht naar Kuringsvågen is de windmeter niet boven de 5 knopen gekomen. Van zeilen is dus geen sprake omdat het beetje wind dat er is recht van voren komt.

Weinig wind, tuffen dus!

Weinig wind, tuffen dus!

We zijn lekker vroeg in de haven waar nog twee andere boten liggen. Van alle kanten worden we geholpen met aanleggen, wat met windstilte nu direct niet nodig is, maar we krijgen te horen dat aansluiten belangrijk is, want de vorige nacht lagen op vrijwel elke plek van de steiger ‘wel twee boten tegen elkaar’, niet gebruikelijk in Noorwegen.


powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.


Dat het vakantieperiode is ervaren we de volgende morgen: we zijn compleet ingebouwd. Ik had wel gezien dat heel laat zijn nog een aantal boten waren binnengekomen maar dat er om drie uur ‘s nachts nog eentje bij ons was komen aanliggen had ik niet gemerkt. Als we weg zouden willen zouden we toch veel mensen moeten wekken. Wel had ik gemerkt dat de Noren vakantie vieren en dat gaat tot diep in de nacht gepaard met behoorlijk alcoholgebruik. De strategie van ‘Vinmonopolet’ schijnt smokkel en zelf stoken behoorlijk te bevorderen. Het alcoholpercentage van die eigenstook schijnt erg hoog te zijn en deze alcohol kan eigenlijk alleen gemixt te kunnen worden gedronken.

De volgende dag vertelde een goed geïnformeerde bron mij in vertrouwen van alles over het werkelijke Noorse alcoholgebruik, want volgens officiële cijfers wordt in Noorwegen, vergelijkend gezien, niet eens zo veel gedronken. Die cijfers worden echter afgeleid van de statistieken van de aan- en verkoop in de Vinmonopolet, terwijl smokkel en eigenstook niet wordt meegenomen.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Lofoten - Lista.