Nesna – Tjøtta

Nesna – Tjøtta
vr 10 juli 2015
31 mijl van tot nu toe 1699 mijl


Het lukt toch aardig om haventjes te vinden die ons nog onbekend zijn of waar we recent niet zijn geweest. Het reisdoel van vandaag is Tjøtta, een haventje aan de zuid-oostkant van Alsten. De afstand is niet zo groot vandaag, maar helaas is er opnieuw vrijwel geen wind en ook geen zon. Identiek aan de tocht in 2005 toen we ook in Nesna overnachtten, komt de wind precies van de andere kant dan wat de grib files aangeven en dat is natuurlijk recht van voren. Het heeft beslist met de bergketens te maken die deze verschijnselen veroorzaken. Gelukkig hoeven we deze heer niet te wachten tot we Alsten voorbij zijn voordat de wind uit de juiste hoek komt. Een stukje voorbij Sandnessjoen is het al zover en komt de wind weer ruim achterlijk, en met zes knopen wind wil de boot toch al redelijk vooruit. Andere zeilboten die voorbij komen moeten het op de motor doen en ik ben deze keer de genieter.

De 'zeven zusters' zijn vandaag zwaar gesluierd!

De ‘zeven zusters’ zijn vandaag zwaar gesluierd!

Van de ‘Syv Søstre’op Alsten zien we niet zoveel. De bergtoppen worden nog steeds uit het oog onttrokken door laaghangende wolken.

Om half drie komen we samen met een Noorse Bavaria gelijktijdig de haven van Tjøtta binnen en we leggen de boten elk aan een kant  van de lange en lege gastensteiger. Later op de dag komen er nog twee zeilboten bij en daar blijft het bij. De Noorse Bavaria komt uit Stavanger en wordt ook gevaren door een stel pensionados. Ook zij varen ook de hele zomer langs de Noorse kust, maar maken zich niet zo druk waar ze precies naartoe willen. ‘We zien wel waar het weer ons brengt’ zei de schipper toen ik naar zijn lange termijn bestemming vroeg.Op de steiger vinden we het welbekende kastje met daarop een lijstje met tarieven en voldoende ‘honesty’-enveloppen. Maar waar moeten we het gevulde envelopje deponeren want het tweede kastje met de stevige sloten die we in andere havens vinden ontbreekt. Het havenkantoortje op de wal heeft geen brievenbus of iets soortgelijks.  Wel is er een bakje tegen de muur gemonteerd met daarin wat informatiefolders, maar om een envelopje met geld daarin te deponeren vinden we toch een beetje de kat op het spek binden. Samen met onze Noorse buurman besluiten we te wachten op iemand die het geld komt halen, maar er komt niemand langs.

We maken nog een wandeling  in Tjøtta en doen nog wat inkopen voor het avondeten. We zien die avond veel Noren die kennelijk aan het begin van hun vakantie  staan, gezien de spullen die ze aan boord van hun boten brengen.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Lofoten - Lista.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.