Støtt – Nesna

Støtt – Nesna
do 9 juli 2015
50 mijl van tot nu toe 1668 mijl


Een prachtige dag om de poolcirkel zuidwaarts te overschrijden.  We varen langs het eiland Bolga en dat de voortgang op de motor moet worden gedaan was te verwachten, want in de Norwegian Cruising Guide staat het volgende te lezen:

For generations the coast from Bolga up to Støtt has been known as “Den Stille Fjerdingen” (“The Calm District”) due its many windless days; sailing purists beware!  Bij Bolga is het water prachtig mooi blauw!

Bij Bolga is het water prachtig mooi blauw!

Wat ons ook een vorige keer rondom Bolga was opgevallen is de ongewoon mooie blauwe wateroppervlakte  en zelfs nu bij bewolkt weer. Als de zon schijnt is het een nog mooiere blauwe vlakte. Een een paar plaatjes zijn snel gemaakt. Ik probeer te begrijpen waarom dit effect optreedt en een mooie witte bodem zou een verklaring kunnen zijn, maar het is hier meer dan 150 meter diep met hier en daar wat ‘heuveltjes’ op de bodem dus ik geloof daar niet in. Het water is ongewoon schoon, maar dat is op andere plekken ook het geval. Ik heb domweg geen idee.


De passage van de vermeende poolcirkel

We passeren de ingang naar de Holandsfjorden waar we op de heenreis een nacht bij de Swartisen gletsjer lagen en daarna gaan we uitzien naar het bekende beeld dat op de poolcirkel staat.  Dat beeld staat op het eilandje Vikingen op 66° 32′ Noorderbreedte. Ik meende dat de poolcirkel op 66°  33′,333 lag en probeer een foto te maken, exact tijdens deze  passage, maar helaas een duizendste minuut te laat. Later lees ik op verschillende sites op internet dat het 66°  30′ is. Ik kan het dus niet met een foto beeld bewijzen, maar we zijn de poolcirkel vandaag in zuidwaartse richting gepasseerd. De Poolcirkel begrenst het gebied waar ten Noorden de zon rond 21 juni ‘s nachts niet meer onder gaat en noordelijker kan het verschijnsel ‘middernachtszon’ worden waargenomen. De zon daalt daar tot bijna op de horizon en klimt daarna weer omhoog. Onnodig te vermelden dat het dus dag en nacht licht is.

Het 'Poolcirkel' beeld op Hestmannen

Het ‘Poolcirkel’ beeld op Vikingen


De verdere tocht door de Kvaroy fjorden en de Stic fjorden vraagt de nodige tijd en is niet erg afwisselend. Het weer wordt er niet beter op en de bergtoppen verdwijnen in de laaghangende bewolking.

Het weer kunnen we niet beinvloeden!

Het weer kunnen we niet beinvloeden!

Als het af en toe ook nog  wat regent ervaren we dit stuk niet als geweldig prettig.  We vinden het dan ook best als we de landvasten in Nesna kunnen vastmaken rond half zes en het eten dat Hilda klaar maakt is heerlijk na zo’n lange dag.

Na het eten haal ik nog even wat boodschappen en iemand bij het clubhuis waaraan ik vraag waar de supermarkt  is en of die nog open is,  start zijn auto en brengt mij naar de winkel. Hij wilde zeker zijn dat ik het voor zeven uur zou halen maar de winkel ging pas om negen uur dicht. Toch erg bedankt aardige Noorse meneer!

Nesna

Nesna

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Lofoten - Lista.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *