Eivindvik- Leirvik

Eivindvik – Strusshamn, zaterdag 25 juli, 46 zm
Strusshamn – Bekkjarvik, zondag 26 juli, 30 zm
Bekkjarvik – Leirvik, maandag 27 juli, 21 zm
Tot nu toe 2208 zm


Vlot zeilend met prachtig weer in de Hjeltefjord

Vlot zeilend met prachtig weer in de Hjeltefjord

Met opzet waren we een dag langer in Eivindvik blijven liggen om van de aangekondigde wind te kunnen profiteren. En inderdaad konden we de hele Hjeltefjord tussen Eivindvik en Strusshamn onafgebroken ‘melkmeisje’ zeilen, dus met de genua uitgeboomd over de ene boeg en het grootzeil over de andere boeg. Na dit geweldige voor-de-windse rak door de Hjeltefjord vinden we in Strusshamn, iets buiten de jachthaven en eigenlijk meer in de verenigingshaven, een plek langszij een Nederlands zeiljacht dat een tweetal uurtjes later vertrekt naar Bergen.
Ik ontdek dan pas dat we aan een kade van de Kystlag liggen met, verborgen achter een partytent,  bordjes ‘fortøyning forbudt’. Een alternatief is eigenlijk  niet voorhanden en we besluiten maar te blijven liggen. Er is water waarmee we de tank kunnen bijvullen en er ligt een elektriciteitskabel naar de partytent, waar we de steker ook maar insteken. Ook hier komt niemand ons ‘verwelkomen’ en we hoeven dus niet te verkassen.

Dsc02519

Een prachtig plekje, hoewel wel ‘verboden aan te leggen’


Naar Bekkjarvik
Bekkjarvik-Leirvik

Bekkjarvik-Leirvik

Motorjachten zijn populair

Motorjachten zijn populair

We zitten qua kentering nu wat beter en hebben de stroom zo langzamerhand mee. We kiezen ervoor om door de Vatlestraumen te gaan, een engte waar een behoorlijke stroom kan staan. De eerste keer dat we naar Bergen gingen had ik met stroom geen rekening gehouden en dat hebben we toen moeten bezuren. Nu helpt de stroom ons lekker mee. De zeilen staan weer uitgeboomd en tijdens de reis kunnen we mooi gaan bepalen waar we naartoe gaan. Van 2012 kan ik me nog herinneren dat in Bekkjarvik een nieuwe jachthaven werd aangelegd en we besluiten daar naartoe te gaan. De haven blijkt erg populair en het is natuurlijk nog steeds de top vakantiemaand in Noorwegen. Overal ligt het al dubbel met voor het overgrote deel motorboten, alleen helemaal aan de ingang is nog een plekje. We hebben al aangelegd, maar men komt ons waarschuwen dat we met laag water waarschijnlijk de bodem gaan raken. Maar vriendelijk als de Noren zijn, wordt me aangeboden langszij een 34 voeter te komen liggen. Met de hulp van de bootjeslui die toch niets anders te doen hebben komen we netjes langszij. Met de punt prikken we bijna in de kuiptent van een motorjacht dat ervoor ligt  terwijl we zover naar achteren uitsteken dat we bijna ook nog langs de motorboot van de achterbuurman liggen. Met springen en landvasten op de wal liggen we voldoende verankerd.

Het pad langs de haven is breed

Het pad langs de haven is breed

De jachthaven van Bekkjarvik is aangelegd met toerisme in het achterhoofd en alles klopt. Stootwillen uithangen is niet nodig, want die zijn vast gemonteerd in de haven. De steigers zijn zo breed dat de tuinstoelen prachtig  rond het plastic tafeltje kunnen worden neergezet en het geliefde BBQ-en kan daar ook worden gedaan.  Er is zelfs Wifi en internet toegang. Het werkt met een inlogkode dat je krijgt als je het havengeld betaalt. De sanitaire voorzieningen zijn uitstekend en het havengeld wordt nog geïnd.

Dsc02540

Liggeld wordt nog opgehaald

 
 
 

Kjære havnegjest        Lieve havengast
Velkommen til oss        Welkom bij ons

Havnepenger               Liggeld
v/Inge, Ivar, Marie         door Inge, Ivar, Marie
(Barnebarn)                 (kleinkinderen)

hver morgen                Elke morgen
kl. 10-11                        10-11 uur
(Reserve: Tonnings)     (alternatief: Tonnings cafe)


 
Leirvik

De stroomrichting in Noorwegen is voor mij nog steeds moeilijk te voorspellenl. We motoren door de Langenuen richting de Bømlofjord.  Het gaat naar laag water en dan zou de stroom zuidwaarts gericht moeten zijn. Toch hebben wij, naar het zuiden varend, de stroom tegen en niet zo weinig ook. Waarschijnlijk wordt het water uit de Hardangerfjord niet alleen door de Bømlofjord geloosd maar ook door de Langenuen. Hoe het ook zij, we moeten behoorlijk stomen om een beetje snelheid te halen.

Dsc02552

Leirvik

In Leirvik is het ook behoorlijk druk. We hebben geluk want er vertrekt juist een groot motorjacht en wij kunnen het plaatsje nemen. We zien de hoogte van het liggeld: Nok 350 maar besluiten toch te blijven want andere havens zullen ook tamelijk vol zijn zo schatten we in.

Leirvik heeft stadsallures, want ze hebben een digitale havenmeester opgebouwd uit blik. Ook deze ‘havenmeester’ is niet gediend van mijn betaalkaart.  Na ingave van de gegevens laat ‘mister blik’ me via zijn display weten dat hij kontakt opneemt met de bank. Vervolgens is de conclusie: ‘ugyldig’. ‘Mister blik’ weigert echter mij een bewijs te verstrekken dat ik heb geprobeerd te betalen.

Ik besluit het er maar op aan te laten komen en zo nodig een babbeltje te hebben met de controleur, die waarschijnlijk wel uit ‘vlees en bloed’ zal bestaan. Ik vind het belachelijk dat een kleine supermarkt als ‘Meny’ mijn kaart wel accepteert en de Havendienst niet. De controleur van de Havendienst komt niet langs en er volgt dus ook geen discussie.

We overnachten hier zonder te kunnen betalen

We overnachten hier zonder te kunnen betalen

Dan maar op zoek naar het sanitair. En jawel, voor de grote schare boten in de haven is er voor de heren één toilet en één douche. De openingstijden zijn van 9:30 uur tot 21:00 uur. Dus in de tussentijd de boodschappen maar ophouden. Er is ook internet: op een mededelingenbord wordt (alleen in het Noors) aangegeven dat ‘SKL-Gjest’ een open netwerk is waar men zonder toegangskode op kan inloggen. Ik heb het zowel op het tablet als op de PC geprobeerd. Een sterk signaal 72%  en een hoge kwaliteit 85%.  Je krijgt verbinding met het netwerk, dat wel, maar geen toegang tot internet. Steden  en hun jachthavens . . . . . wat houden we er toch van!

By the way, Internettoegang lukte wel gedurende de paar minuten dat een snelle veerboot (ala de ‘Koegelwieck’ in NL) even aanlegde om een paar mensen af te zetten of op te pikken. Zo lukte het toch nog om gribfiles te laden en de mail te synchroniseren.

We gaan maar eens in het winkelcentrum kijken met de ’45 Butikken’, zoals op de gevel staat vermeld. Er is uitverkoop, maar dat is geloof ik niet zo heel erg uniek als ik naga hoe vaak er in Nederland uitverkoop is. Bij ‘Meny’ een kleine super halen we wat te eten voor deze avond.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Lofoten - Lista.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.