Svolvær – Helnessund

Svolvær – Helnessund
dinsdag 7 juli
34 zm van tot nu toe 1558 zm


Dinsdag 7 juli  vertrekken we uit Svolvær met bestemming Nordskot. Op die koers hebben we de wind ruim van voren en er kan dus gezeild worden. We komen ten westen van Skrova langs en juist als we bijna voor de haveningang zijn komt de ‘Kim’, de andere Trintella 42, naar buiten en via de marifoon nemen we tijdelijk afscheid. Zij gaan nog verder noordwaarts naar Tromsø, waar ze gasten aan boord krijgen.

In de buurt van Nordskot begint het harder te waaien en als we daar zijn is het enige plekje, waar we met de kop in de wind kunnen liggen, bezet. We leggen de boot tegen de steiger, benedenwinds met alles wat we aan stootwillen hebben ter bescherming aan stuurboord. We liggen allesbehalve comfortabel en omdat de gribfiles een nog hardere wind aangeven voor die avond vind ik het niet verantwoord om te blijven liggen en tegen onze zin vertrekken we weer.

Helnessund

Helnessund

We varen 6 mijl verder naar Helnessund en vinden ook daar een benedenwindse steiger als enige plek om te liggen. De wind is tot bijna niets afgenomen en we gokken erop dat we de harde  wind die ’s avonds pas komen zou al hebben gehad. Dat is maar ten dele waar, want de wind trekt aan tot zo’n 10 knopen en om dan aan lagerwal te liggen is toch niet rustig. Het alternatief om nog 23 mijl door te varen naar Bodo trekt ons helemaal niet aan. Met alle stootwillen aan een kant komen we de nacht toch goed door.

 


powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.


Dit artikel is gepubliceerd in categorie Lofoten - Lista.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.