Tjøtta – Brønnøysund

Tjøtta – Brønnøysund
zaterdag 11 juli
22 zm van tot nu toe 1722 zm


Met een windje van 2 tot 5 knopen uit westelijke richting blijft er weinig anders over dan motoren en de afstand niet te groot maken. Brønnøysund kennen we van vorige reizen als een comfortabele ligplaats, zolang je tenminste aan de goede kant van de steiger kunt liggen. Aan de buitenkant kun je last hebben van de golven van passerende boten, en dat zijn er nogal wat.De hele tocht zien we vrijwel geen boot, maar het weer helpt wel mee om er een plezierig motortochtje van te maken.  Zo gauw we de steigers van Brønnøysund kunnen zien bekruipt ons het gevoel dat we op zaterdagmiddag er moeilijk een plekje kunnen vinden. De buitenkant van de steiger ligt al helemaal vol. Maar al eerder hebben we geleerd niet te snel te oordelen en ook deze keer blijkt dat er aan de binnenkant een prachtige plek beschikbaar is en daar parkeren we de boot.  In Brønnøysund is het havengebied heel mooi gerenoveerd. De luxe jachthaven ligt eigenlijk in een groot winkelcentrum, zodat de dagelijkse boodschapjes supersnel bij de Coop  kunnen worden gehaald.

In het winkelcentrum hebben we ook de kans om de fabelachtig hoge prijs van alcoholische versnaperingen te aanschouwen.  De Noorse staat oefent hun alleenrecht om sterke drank te verkopen uit in de zogenaamde Vinmonopolet winkels. Ik heb het even gecheckt, maar  een litertje whisky van het merk ‘Famous Grouse’  kost hier exact drie keer zo veel dan op de website van Gall&Gall in Nederland. Hetzelfde geldt voor een 3 liter verpakking rode wijn. Een Noor met wie we deze monopolie eens bespraken vertelde ons dat de winkels vanwege hun grote inkoop wel een heel goede kwaliteit wijn geleverd kregen.  Daarentegen zijn er in Noorwegen andere zaken waar wij als Nederlanders weer jaloers op kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld de prijs van kindercreces.

Ten opzichte van ons eerste bezoek aan Brønnøysund in 2005 zijn de sanitaire voorzieningen geweldig verbeterd. In 2005 maakten we min of meer illegaal gebruik van de toiletten van een restaurant, terwijl er nu voor het bootjesvolk heel goede sanitaire voorzieningen zijn in een gebouw aan de wal.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Lofoten - Lista.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.