Reine – Stamsund

Reine – Stamsund
Vrijdag 3 juli
Afstand: 21,5 zm van tot nu toe 1499 zm


Vrijdag 3 juli vertrekken wij uit Reine. We hebben er drie nachten gelegen en eerlijk gezegd zijn we weinig onder de indruk van de mogelijkheden voor jachten. Er is een kleine ‘gemeentesteiger’ voor een paar boten tot 35 voet. Daarnaast is er voor grotere jachten nog een andere oude en aftandse steiger.  Hier kunnen 3 jachten vastmaken en zonodig kunnen dat maximaal 9 jachten zijn als er pakjes van 3 worden gemaakt.  Formeel is er geen elektriciteit op de ‘grote jachten’ steiger, alleen het feit dat sommige vaste liggers aan de andere kant van de steiger hun slotje niet gebruiken biedt perspectief. Sanitaire voorzieningen hebben we niet kunnen vinden. Bij de gemeentesteiger zijn openbare (betaalde) toiletten  en we zagen mensen daar induiken om zich te wassen.  Alle drie nachten hebben wij dubbel of driedubbel gelegen. En voor al deze ontbrekende voorzieningen mag dan Nok 250 (€27,50) per nacht worden betaald.Het is grijs, nauwelijks droog en het zicht is erg slecht. We willen echter niet eerder vertrekken dan dat we brood hebben gekocht en dat kan in Reine bij de kiosk in de haven niet eerder dan 9 uur.  Het doel voor deze dag is Stamsund en onze tactiek midden overdag aan te komen werkt meestal goed om een mooi plekje te vinden. Het hele stuk van ruim 20 mijl varen we met de radar bij en natuurlijk onze AIS.  Van de Lofoten bergen  is niets te zien en dat is best wel jammer want ik kijk vanaf het water  graag naar die steile pieken.

De 'nieuwe' toegang tot de haven van Stamsund

De ‘nieuwe’ toegang tot de haven van Stamsund

Bij aankomst in Stamsund blijkt dat de Navionics kaart is bijgewerkt. In 2012 voeren we ‘dwars over land’ de haven in, maar de nieuwe ingang staat nu  keurig op de bijgewerkte elektronische kaart. De drijvende steiger is vol bezet met zes boten en doorpakken is in zo’n geval erg verstandig.  Een Noors jacht dat vlak voor ons de haven invoer is de steiger voorbij gevaren en is aan het twijfelen. Wij twijfelen niet en gaan vlot langszij aanleggen bij een grote Bavaria. Omdat er verder geen grote jachten liggen, blijft er voor het Noorse jacht dan maar één keuze over, vastmaken aan de vaste oever met een rijzing van ruim 2 meter. Wij prijzen ons gelukkig.

In Stamsund is weinig te zien en tijdens de wandeling herken ik wat plekjes uit 2012. Eigenlijk is het maar een kleine plaats maar toch komt er, net als tijdens het vorige bezoek, een grote Hurtigruten boot, de Nordlys, aanleggen. Ik vind het een geweldig mooi gezicht om het afmeren van dichtbij te kunnen meemaken en al die technische zaken te zien werken. Snel en efficiënt worden zowel de vracht als passagiers in- en uitgeladen, waarna de boot weer vertrekt.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Shetlands - Lofoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.