Runde-Ålesund

Runde – Ålesund
vrijdag 12 juni 
15 zm van tot nu  toe 950 Zm


Als we prachtig zeilweer willen, is vrijdag eigenlijk nog niet de dag om te vertrekken, maar stilliggen met onophoudelijk regen hebben we wel gehad. Volgens diverse bronnen die iets over het weer denken te weten zal er vrijdag niet super veel regen vallen en daarom besluiten we naar Ålesund te varen om daar boodschappen te gaan doen. Nadat we hebben losgemaakt en buiten de haven varen valt het met de wind eigenlijk wel mee. Het waait rond de 20 knopen ZW, ruim achterlijk dus,  en het is vooralsnog droog. We rollen alleen het voorzeil gedeeltelijk uit en daarmee halen we snelheden van tegen de 8 knopen.  Het weer verslechtert echter snel, het zicht wordt slecht en onze zeilkleding is erg nodig. Hoewel het niet stortregent, miezert het toch vrijwel continue.

Dichter bij Ålesund, als we ten zuiden van Godoya varen, merken we, als gevolg van bergen aan beide zijden, het funnel (trechter) effect dat er voor zorgt dat de wind veel sterker wordt en de golven hoger. We zien de meter daar naar de 27 knopen oplopen maar de snelheid zakt vanwege de hogere golven. Een paar mijltjes verder, als we Ålesund’s haven naderen, is dit effect al lang weer verdwenen.

Fjellstua Utsiktspunkt

Langs de steiger, achter in de Brosundet (de binnenhaven in het stadscentrum) is geen plaats meer of we moeten langs een kleiner jacht gaan aanleggen. Daarom varen we terug naar de buitenhaven waar we nog vrije langsplaatsen hebben gezien. Het is goed dat we redelijk vroeg zijn, want de binnenhaven loopt later op de dag behoorlijk vol met boten die de volgende dag meedoen aan de jaarlijkse Ålesund – Molde zeilrace. Hoewel het daar gezellig vol wordt gelegd, kiezen een aantal schepen ervoor om in de buitenhaven te gaan liggen. Ook wij ontkomen niet aan een aanligger.

’s Avonds mogen we vanaf 7 uur helemaal gratis meegenieten van muziek en zang vanaf een straatpodium. Het geluid dat uit de luidsprekers komt is nogal fors en de toegangsluikjes van de boot staan mee te trillen met de bassen. Gelukkig duurt het ‘maar’ tot half twaalf.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Shetlands - Lofoten.

One Response to Runde-Ålesund

  1. Patricia Hogenhout schreef:

    Hoi zeilers,

    Heb regelmatig gekeken waar jullie waren en zag inderdaad dat jullie aardig opschoten richting noorden! Ik zie jullie nu liggen bij het eiland Langholmen. Hopelijk voor jullie wordt het eindelijk eens wat warmer!

    Groetjes, Patricia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.