Svartisen

Selsøyvik-Swartisen
dinsdag 23 juni
23 zm van tot nog toe 1330 zm


De ligplaats bij de Swartisen gletsjer biedt ons de mogelijkheid om tot bijna aan de plek waar een gletsjer het water raakt toe te varen. Op 20 meter boven de zeespiegel is de Swartisen de laagst liggende gletsjer van Europa en met z’n 370 vierkante kilometer oppervlakte op één na Noorwegen’s grootste gletsjer.

Het weer kon beter!

Het weer kon beter!

In 2012 had ik ook al naar de Swartisen gewild, maar vanwege de extra 24 mijlen die we er voor moesten varen en de onzekerheid of we er konden overnachten aan de kleine drijvende steiger heb ik ervan afgezien. Dit jaar wilde ik deze mogelijkheid echter niet voorbij laten gaan, zelfs als er te weinig plek zou zijn om te overnachten. Vanaf Selsøyvik was het een korte trip en zouden we nog goed ergens anders naartoe kunnen gaan.


powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.


Onderweg in de Holandsfjorden zien we twee jachten die daar schijnbaar hebben overnacht en dat betekent twee plekken. Iets later vaart ons echter de Louis Aura, een groot cruiseschip, voorbij waarvan we weten dat de tenders die de passagiers aan land brengen ook veel ruimte nodig hebben.

De gletsjer

De gletsjer

Al van verre zien we de gletsjer en hoe dichter we erbij komen hoe duidelijker we het blauwe ijs kunnen zien. Eenmaal op ‘verrekijker’ afstand zie ik dat de gastensteiger aan een kant leeg is terwijl de tenders gebruik maken van de andere kant. We kunnen dus heel mooi aanleggen en de ene kant van de  steiger is geheel van ons. Later komt er nog een jacht bij. De passagiers van de Louis Aura blijken Nederlanders en Belgen te zijn. De reis is georganiseerd door het tijdschrift ‘Plus’ een magazine voor 50+. Veel van de passagiers komen even een praatje maken en iedereen is nieuwsgierig of we vanaf Nederland zijn komen varen.


 

We fietsen naar het uitzichtspunt bij een restaurant en wij doen wat toeristen doen: kijken en foto’s maken van de gletsjer. Jammer genoeg kunnen we niet echt dichtbij komen en om het ijs aan te raken is nog een hele expeditie. We zien er daarom ook maar vanaf.

Aan de steiger onder aan de Swartisen gletsjer

Aan de steiger onder aan de Swartisen gletsjer

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Shetlands - Lofoten.

One Response to Svartisen

  1. Patricia schreef:

    Ja, dat klopt Henk; zo’n gletsjer lijkt heel dichtbij maar uit ervaring weet ik dat het idd nog een hele expeditie is om er daadwerkelijk te komen en weer een hele expeditie (klimijzers, met touwen aan elkaar vast, etc.) om de gletsjer te mogen beklimmen. Maar de kinderen, toen 8 en 10 jaar, vonden het natuurlijk een geweldig avontuur!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.