Fair Isle – Lerwick

Fair Isle – Lerwick
Vrijdag 29 mei
42 zm van (tot nu toe) 668 zm


powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.


Vrijdag 29 mei vertrekken we naar Lerwick op de Shetland eilanden. Het is zo’n 39 mijl als we de kortste afstand meten. Maar omdat de vorige dag de golven aan de zuidkant van Fair Isle onstuimig waren, geven we er de voorkeur aan om wat ruimer rond Sumburgh Head, het zuidelijkste puntje van de Shetlands, te varen. Op de zeekaart worden tot 7 mijl ten zuid-oosten van Sumburgh Head golfjes aangegeven, wat zoveel betekent dat het water daar onrustig kan zijn. In 2005 hebben we, zelfs met rustig weer, ongeveer 5 mijl lang het effect hiervan behoorlijk kunnen merken.


 

Een rustig windje, met op de achtergrond Fair Isle onder een prachtig blauwe lucht.

Een rustig windje, met op de achtergrond Fair Isle onder een prachtig blauwe lucht.


 

Een prachtig glooiende kust, met een buitenwijk van Lerwick

Een prachtig glooiende kust, met een buitenwijk van Lerwick

We zijn ’s morgens om een kwartier na zes de haven uit en met een matige wind, kracht 4, volgen we de uitgezette koerslijn. Als we echter in de buurt van de eerste ‘golfjes’ op de kaart komen en daar weinig van merken, verleggen we de koers meer rechtstreeks naar Lerwick. Opnieuw blijkt dat eilanden behoorlijk beschutting bieden, want golfslag en wind verminderen duidelijk merkbaar als we achter de eilanden varen.


Tijdens het oprollen van het voorzeil, een mijltje voor de haven, ontstaat er een lus in de trommel van de rollijn en is verder oprollen niet meer mogelijk. Gelukkig staat er maar weinig wind en dan is een dergelijk ‘probleem’  minder moeilijk op te lossen. Met de hand kan ik de trommel verder draaien tot het zeil helemaal is opgerold. De lijn rolt hierbij  in de verkeerde richting op de trommel. De beide schoten worden verwijderd en de schoothoek met een lijntje vastgezet.  Wanneer hierna de trommel weer wordt teruggedraaid tot aan de lus blijft het voorzeil bijeen . Het lastigste karweitje komt dan aan de beurt, want  de hopelijk niet te strak aangesnoerde rollijn binnen in de trommel moet worden losgemaakt.  Met enige moeite lukt me dit en het ongemak is weer geklaard.

In de haven van Lerwick, met op de achtergrond de 'Sans Vitesse', de drugsboot uit Arnhem

In de haven van Lerwick, met op de achtergrond de ‘Sans Vitesse’, de drugsboot uit Arnhem

Om twee uur komen we aan in Lerwick en er is plaats zat, terwijl bovendien de ‘small boat harbour’ niet beschikbaar is omdat er een heel grote boot ligt, die we herkennen als de voormalige ‘speedboot ‘ die lange tijd aan een kade in Arnhem heeft gelegen.

Voor wat betreft WiFi lijkt Lerwick minder geschikt omdat er gebruik wordt gemaakt van een British Telecom hotspot waarvoor per tijdseenheid fors moet worden betaald. De openbare library biedt een heel goed en gratis alternatief, terwijl ook al spoedig blijkt dat we in het clubhouse van de Lerwick Boating Club, waarvan we op borg een sleutel krijgen, uitstekend kunnen internetten. Het is alleen wat lastig om de boot-PC daarmee naartoe te nemen, maar met onze Turbo-antenne vind ik een aantal open netten waarmee we af en toe redelijk goede internetverbindingen kunnen realiseren. Heel betrouwbaar zijn deze verbindingen niet.


Plattegrond Lerwick_haven

Plattegrond Lerwick_haven

Vlot na aankomst bekijken  we de mogelijkheden voor de oversteek naar Noorwegen de komende dagen. Maar de gribfiles geven voor het einde van de zondagmiddag al weer hoge windsterkten aan uit oostelijke richtingen. Met de gribfiles van 6 uur later wordt het er niet beter op. De verwachting: tegenwind van 30 knopen bij de Noorse kust op het einde van een oversteek bij vertrek op zaterdagmorgen en heel harde winden tot Bf9 in de dagen erna. Voor onze gasten is dat voldoende reden om hun thuisreis vanaf de Shetlands te gaan voorbereiden.

Zondagmiddag nemen we (alweer in de regen)  afscheid van onze crew die met de ferry naar Aberdeen gaan en vandaar met het vliegtuig naar Amsterdam. Het is erg jammer dat de omstandigheden ertoe hebben geleid dat IJsland te hoog gegrepen was, maar materiaalpech en erg slecht weer konden we niet voorkomen.

Als we zaterdagmorgen waren vertrokken naar Noorwegen hadden we op dit tijdstip  zo ongeveer de Noorse kust kunnen zien en inmiddels waait het daar stevig vanuit Oostelijke richtingen zoals op de site van YR.No wordt aangegeven. Het wil maar niet erg vlotten met de zomer!

Dit artikel is gepubliceerd in categorie NL-Shetlands.

6 Responses to Fair Isle – Lerwick

 1. Lisca schreef:

  Hai .
  Het is heel jammer dan IJsland er niet in zit deze zomer. Maar weer en wind heb je niet in de hand.
  Maar er wacht jullie waarschijnlijk nog een mooie reis langs de Noorse kust.

  Gr. Hennie en Lisca

  • henk schreef:

   Het zal deze zomer niet zijn en waarschijnlijk ook later niet meer. Wat IJsland betreft geef ik de pijp aan Maarten. Bestemmingen van meer dan 200 mijl zijn waarschijnlijk te ver voor ons tweeen (eigenlijk voor mij alleen)

   Gr Henk

 2. Annie schreef:

  Hoi Hilda en Henk.
  Heb tot nu toe alle verslagen gelezen. Jammer dat je pech hebt gehad en daarbij het weer wat ook toch tegen zit, waardoor Island er niet inzit. Hoop voor jullie dat de verdere reis toch ook een mooie reis wordt.
  Hier zit het weer ook niet mee, veel regen, hagelbuien, onweer en tot aan vandaag ook koud.
  Verder zijn er geen bijzonderheden.
  Hartelijke groet Annie.

 3. Monique Haak schreef:

  misschien ben ik gek, maar als de wind nu uit oosten komt… waarom dan niet alsnog naar ijsland? jullie hebben toch geen beperking in de tijd?

  helaas zijn de mede reizigers nu huiswaarts, jammer voor de gezelligeheid en de extra handjes. maar nu is doel helemaal vrij van beperkingen?

  maar ik zie het vast niet goed 😉

  liefs uit koud en regenachtig Nederland

 4. Patricia Hogenhout schreef:

  Wat gek om die drugsboot die jaren in Arnhem heeft gelegen nu op de Shetlands terug te zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.