Brunsbüttel – Makkum

 

De gevaren route Brunsbüttel – Makkum

Gebruik de muis om in te zoomen in de kaart. Klik hier voor een grotere afbeelding.

 

 

Brunsbüttel – Makkum, ma en di  28 – 29 aug, 190 zm

Maandagmorgen is er een exodus in de haven van Brunsbüttel. Erg veel boten vertrekken op hetzelfde tijdstip en om 7:00 uur varen we al op de Elbe. Eigenlijk wat aan de vroege kant, maar de Elbe1 is ver en de wind is maar gering, dus wordt het motoren tot voorbij Cuxhaven, maar voorbij de ’19’ hijsen we de zeilen en hoewel we alleen zeilende  te weinig voorgang maken trekken ze toch een beetje mee. Rond de middag zien we heel kort nog even 15 knopen, maar al snel daalt de windsnelheid tot bijna niets en daarmee bedoel ik 1,5 knoop. Onze buren uit de haven van Brunsbüttel zijn blijkbaar van gedachten veranderd, want met het laatste restje meestroom duiken zij het Dovetief van Norderney in om daar te overnachten.

Wij varen de nacht door en omdat er geen zeegang is, ronden we de Westergronden ’s morgens vroeg minder ruim dan een medezeiler dit doet. Hoewel het rondom laag water is houden we steeds meer dan 4 meter diepte, terwijl we op de gronden van de Stortemelk meer dan 7 meter meten. Het levert behoorlijk voordeel op want we zien op de AIS dat onze medezeiler bijna 3 zm  achterop is geraakt.  Geen tegenstroom betekent nog niet dat we de hele reis een gierende meestroom hebben. In de buurt van Harlingen is dit wel het geval en voordat we de sluiskom van Kornwerderzand binnenvaren hebben we de stroom weer een stukje tegen gehad.

Hoewel we om half twee al in de sluiskom van Kornwerderzand waren, kost de sluis de nodige tijd, want door veel jachten wordt ‘vele laatsten willen de eersten zijn‘ tot een motto verheven.  Omdat ik geen ‘Max Verstappen’ ben en niet van ellebogenwerk houd redden we het niet om in de sluis te komen en aan het remmingwerk van de sluis wachten we tot  we er wel rustig in kunnen varen. Om half vier liggen we aan de kopse kant van een steiger van de gemeentelijke jachthaven van Makkum dat is ‘versierd’ met een rood/wit afzetlint.  Is aanleggen hier niet toegestaan? Ik ga maar eens informeren bij de havenmeesteres en uit mijn dank dat ze me dit jaar ontvangen met een ‘versierde’ steiger. De dame schiet in de lach en vertelt me dat het lint er nog hangt van de visserijdagen van de afgelopen week. 

Omdat we geen zomerligplaats hebben reserveer ik een ligplaats voor de hele maand september bij een van de Makkumse werven en daarmee is een eind gekomen aan onze 2017 reis.

We legden deze reis een afstand af van 3170 zm in 4 maanden. We bezochten dit jaar 9 verschillende landen (Schotland en Noord-Ierland meegerekend). 

Spelevaren op het IJsselmeer. foto: Bert Steggerda

Spelevaren op het IJsselmeer. foto: Bert Steggerda

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Naar Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.