Tvøroyri – Tórshavn

Tvøroyri – Tórshavn, vr 30 juni 2017, 33zm  (totaal 1419 zm)

Het is bladstil als we het anker ophalen en de fjøđur uitvaren. De motor moet ons het hele stuk naar Tórshavn voortstuwen. Aan zeilen hoeven we niet te denken. Zonder dat we het gepland hebben helpt de stroom ons ook driftig mee langs de eilanden Lítla Dímun,  Stóra Dímun en Sandoy.  Maar in de Skopunarfjøđur tussen Sandoy en  Stremoy staat de stroom dwars en we stromen geweldig naar het oosten. Ik herinner me deze sterke stroom nog heel goed van de reis in 2005 toen we juist naar het westen werden weggezet. Hilda moet een groot deel van het stuk tussen deze twee eilanden 40 graden uit de koers sturen om op het uitgezette koers lijntje te blijven. Zo gauw we echter tussen de eilanden  Stremoy en Nólsoy in de Nólsoyarfjøđur zijn is het van het ene moment op het andere ook weer gedaan met de dwarsstroom en het onrustige water. Interessant detail zijn de twee vissersscheepjes die precies op deze lijn aan het vissen zijn.

Tórshavn


tekst Het is vol in de haven van Tórshavn en we kunnen nog juist aan de buitenkant van de gastensteiger vast maken. Ook een Franse 45 voeter die we al eerder in Kenlochbervie zagen ligt aan de buitenkant. De doorgang wordt wel nauw, maar er blijft nog juist voldoende ruimte over voor boten die er langs moeten ook al is het nogal precies manoeuvreren. Tijdens het aanmelden bij de haven dienst kregen we te horen dat we later op de dag bezoek zouden krijgen van de havenmeester voor alle formaliteiten. We zien echter niemand. Voor walstroom  kunnen we een plastic kaart  kopen bij een automaat aan de  kade, terwijl de wifi code mij welwillend door een van de Fransen wordt verstrekt.  De douches zijn nog gratis maar apparatuur voor een plastic toegangskaart is al geïnstalleerd.  Het slot in de deur ontbreekt alleen nog.
Er ligt nog een Nederlandse boot  in een van de boxen en het toeval wil dat we de opvarenden kennen. We zitten dan ook gezellig een tijd(je) bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, reuze gezellig.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Orkney - Faroer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.