In Noord-Ierland.


De gevaren route in Noord-Ierland

Gebruik de muis om in te zoomen in de kaart. Klik hier voor een grotere afbeelding.

 


 

Ratlin Island, di 30 en wo 31 mei 2017,  39 zm (775 totaal)

De jachthaven van Ratlin

De jachthaven van Ratlin

De eerste dag op Ratlin Island verkennen we de omgeving van de haven en kopen wat noodzakelijke boodschappen in het piepkleine winkeltje. Hierna probeer ik wat foto’s te maken vanaf een wat grotere hoogte en maak ook een (behoorlijk lang) ommetje langs het East Lighthouse. Vanaf deze plek op de noordoost kant van het eiland zie je bij helder weer zowel het vaste land van Noord Ierland als dat van Schotland, met name Kentyre en het eiland Islay.

Ratlin is een trekpleister voor toeristen die met een klein veerpontje van en naar het eiland worden vervoerd. Als er wordt overnacht gebeurt dat in het Manor House (een hotel) of in een paar andere slaapgelegenheden. Voordat de toeristen wandelingen gaan maken doen McCuaig’s Bar en het Water Shed Cafe goede zaken. Velen gaan ook naar het Seabird Centre en het West Lighthouse. De afstand van ca. 5 km om er te komen wordt verzorgd door Francie met z’n twee oude Puffin busjes.

Rue Lighthouse

Rue Lighthouse

We besluiten nog een derde nacht te blijven liggen, want we willen wat meer zien van het eiland. We fietsen de volgende dag naar het meest zuidelijke puntje waar het Rue Lighthouse staat. Rue Lighthouse is de kleinste van de drie vuurtorens op Ratlin en is eigenlijk niet meer dan een stenen kolom op de rotsen. We hebben het hier dan ook wel snel gezien en als we weer terug zijn bij de haven heeft Hilda het wel gehad. Het fietsen gaat ook minder makkelijk dan in Nederland want de route is nogal heuvelachtig. Ik wil echter het West Lighthouse dat we vanaf zee zagen ook nog wel even van dichtbij bekijken. De 10 kilometer die ik ervoor moet fietsen blijkt de moeite meer dan waard, want vanaf de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht over de honderden zeevogels die op de rotsen broeden.

 Honderden vogels op de rots!

Honderden vogels op de rots!

Birds,all over the place!

Birds,all over the place!

Do 01/06 en Vr 02/06, Coleraine, 26 zm

Hoewel we eigenlijk eerst naar het zuiden wilden, richting Belfast, vertrekken we na wat wikken en wegen toch maar in westelijke richting omdat de wind ook uit het zuiden komt. We hebben geen vast doel en we zien onderweg wel. De eerste mijlen hebben we een betrekkelijk zachte wind die in de loop van de  tocht behoorlijk aantrekt. Het zeilt wel lekker vlot omdat we ook de stroom mee hebben. Als de wind in buien toch vaak begin 6 bf aantikt trek ik toch maar een rif in het grootzeil en rol het voorzeil wat in, want het vaart comfortabeler en het gaat nauwelijks langzamer.
We varen Portrush, ons eerste alternatief, voorbij en duiken daarna de Dann River in. Het plekje met moorings dat we daar hadden geprikt bevalt ons niet en we varen door tot de eerste marina. Daar ligt de steiger bomvol en er blijft weinig over dan door te varen naar Coleraine. Hier hebben we geen spijt van want van hieruit is het toch veel gemakkelijker om het een en ander te ondernemen.
De havenmeester raadt ons af naar Londonderry te varen. Veel beter lijkt het hem om met de trein te gaan en middels een “guided tour” de stad te bekijken. En dat is wat we de volgende dag dan ook doen.

De jachthaven van Coleraine

De jachthaven van Coleraine

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Noord Ierland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.