Peterhead – Buckie

Peterhead – Buckie
vr 19 mei
52 zm van (tot nu toe) 566 zm

De gevaren route van Peterhead naar Buckie

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Gebruik de muis om in te zoomen in de kaart. Klik hier voor een schermvullende afbeelding.

De afstand naar Inverness vinden we te groot en we besluiten een tussenstop te maken in Buckie op ruim 50 zm. We vertrekken om kwart over acht en we weten dat we de stroom rondom Rattray Head tegen zullen hebben. We varen redelijk ver uit de kust om twee redenen, enerzijds om een wat beperktere tegenstroom te hebbeb en anderszijds om vrij te blijven van de vele vissersnetten die langs de kust staan. De reis gaat gezien de zeer geringe windverwachting toch redelijk voorspoedig en onze engelse buren die wel vlak langs de kust zeilden en een uurtje eerder vertrokken, zijn we snel voor. Tussen Portknocky en Findochty zetten we koers naar Buckie, komen we dichter bij de kust en zien we vissersballen. We zeilen er niet al te dicht bij langs om vrij te blijven van de lijnen naar de bodem. Als ik echter sta uit te kijken naar een bal over stuurboord loopt de snelheid plotseling behoorlijk terug. Een twee honderd meter voorbij de bal liggen we al zeilend helemaal stil. Ik zie een groene lijn naar achteren lopen met een oranje drijver vlak achter de boot. Nadat we de zeilen hebben neergehaald probeer ik met een pikhaak de lijn boven water te krijgen, maar dat lukt niet, de westwaartse stroom is te sterk. Bovendien, wat moet ik als we de lijn kappen? Er zit ongetwijfeld het een en ander in de schroef. De boot keren is misschien een optie en dat proberen we met de boegschroef. Natuurlijk lukt dat niet en de kustwacht lijkt de enige optie.

De lifeboat

Na het contact en de nodige informatie te hebben verstrekt wachten we ruim een uur voordat we de blauw/oranje lifeboat van Buckie aan zien komen.

Een bemanningslid van de Lifeboat aan boord

Een bemanningslid van de Lifeboat aan boord

Er wordt een bemanningslid overgezet en met een dreg wordt het touw omhoog gehaald en doorgesneden. We zien nog steeds een drijver met een restje van de groene lijn naast de boot. De lijn moet wel rond de schroef zitten maar het roer werkt helemaal probleemloos. Met een droge Schotse humor vraagt de kapitein van de redddingboot me: “Can I do anything else for you sir?” Omdat we de motor niet kunnen gebruiken willen we maar al te graag naar binnen worden gebracht.

Gesleept door de Lifeboat

Gesleept door de Lifeboat

In de haven draait de Lifeboat een rondje en worden we losgegooid. Ik stuur de boot langszij een andere boot waar al een aantal mensen klaar staat om ons op te vangen. De havenmeester probeert het achtergebleven stuk lijn te verwijderen maar het zit echt vast. Met de havenmeester maken we daarna een plan de campagne. Hij stelt voor om de boot de volgende morgen tegen de kade droog te laten vallen. Als ik liever een duiker wil kan hij dat ook regelen, maar zo zei hij, “reken minstens op 150 pond en dat kun je makkelijk uitsparen”.


Buckie, za 20 mei
 

Zaterdagmorgen om 8 uur is de havenmeester present en met de pilotboot brengt hij ons naar een hoekje van de haven waar een boatslip is. We trekken de HQ zover de boatslip op dat we met de kiel op de bodem staan en dan is het wachten op laag water.  Alle stootwillen, compleet met vloedplank tussen de wal en het schip en de spinnakerval vanuit de punt van de mast naar de wal gespannen om te voorkomen dat de boot om mocht vallen. We merken behoorlijk dat we op een boatslip staan want de HQ helt enorm achterover.

 
 Tegen de muur in Buckie

Tegen de muur in Buckie

 Omdat we zo erg achterover staan duurt het lang voor de schroef boven water is, maar dan zien we dat een kleine rode bal en een tweede drijver rondom een schroefblad zijn gewikkeld. 

 De boosdoener!

De boosdoener!

Vanuit het rubberbootje kan ik ze gemakkelijk losmaken. De schroefbladen zien er goed uit en draaien gemakkelijk, Geen schade dus!
Een paar uur later drijft de boot weer en kunnen we aanleggen tegen een binnenmuur. Ik breng de havenmeester nogmaals mijn dank over en betaal het liggeld voor twee nachten. Hiermee zijn we weer een ervaring rijker.


Een schijntje voor de uitgebreide klus van de mannen in Buckie

Een schijntje voor de uitgebreide klus van de mannen in Buckie

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Oost Schotland.

One Response to Peterhead – Buckie

  1. monique schreef:

    dit had ik al gelezen en is het absolute toppunt v avontuur….pffff

    gelukkig zijn jullie zo voorzichtig geweest om je te laten slepen, was anders de hele motor aan gort gegaan???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.