Naar Denemarken

Harlingen – Thyborøn, vr 11 mei – za 12 mei, 256 zm

Route naar Denemarken

Vrijdagmorgen vertrekken we iets voor 7 uur uit de zuiderhaven van Harlingen. Tezamen met een paar begeleidingsboten voor de HT-sloepenrace varen we door de twee bruggen die ons scheiden van het wad. Er staat maar weinig wind en we hopen op enige verandering, want we hebben 255 zeemijlen voor de boeg. De gribfiles zien er niet slecht uit wat dat betreft.
Met dit rustige weer varen we over de gronden behoorlijk westelijk van de zuid-cardinale boei bij het scheepswrak van de Equador. Zo gauw we daar overheen zijn trekken we de zeilen, maar het duurt nog een tweetal uurtjes voordat de zeilen het alleen afkunnen. Om vier uur ’s middags trekken we zelfs een rifje in het grootzeil om iets meer rechtop te kunnen varen. Aan snelheid boeten we hierdoor niet in want we houden gemiddeld zo’n 7 knopen.

De tweede separation zone gepasseerd

De tweede separation zone gepasseerd

Om 19:00 uur zijn we over de 2e separatiezone met een 12-uurs gemiddelde van 6,3 knopen. We hebben intussen een kleine omtrekkende beweging gemaakt om een onderzoeksvaartuig met meetapparatuur van een halve km op sleep de ruimte te geven. Tijdens de nacht blijft de wind heerlijk stabiel doorwaaien met gem 12 knopen en van 19:00 tot 0700 klokken we 83 mijlen, met 1 mijltje meer zou het gemiddeld 7 knopen zijn geweest.
 
 
 

Het zeilt fantastisch

Het zeilt fantastisch

Zaterdag overdag zakt de wind af en toe wat weg, maar vooral gedurende de laatste uren naar Thyboron gaat de oostelijke wind ons echt plagen. Waar we steeds redelijk ruim aan de wind hadden kunnen zeilen draait de wind zover naar het noordoosten dat we keuzes moeten maken: afvallen en doorzeilen naar Noorwegen, kruisen of motoren. We kiezen voor het laatste en om 22:30, het is inmiddels een uur na zonsondergang, maken we vast in Thyboron waar we het tweede jacht in de haven zijn.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2018 - Botnische Golf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.