Egersund – Rasvåg

Egersund – Rasvåg, za 3 aug 2019, 28 zm

 

Egersund – Rasvåg

Na het ankeren bij  Egersund gaat de tocht verder naar het zuiden. We zijn meerdere keren in Flekkefjord geweest, maar aan Kirkehavn en Rasvåg op Hidra zijn we altijd voorbijgevaren. Om eerlijk te zijn lagen die haventjes op eerdere reizen vaak aan lagerwal terwijl de golven voor deze kust best wel stevig kunnen zijn. Ook hadden we weinig informatie over de havens  en wren niet zeker of we daar een plek zouden vinden. Omdat we dit jaar allesbehalve haast hebben besluiten we gewoon te gaan kijken, en als het niet lukt varen we gewoon verder zoals we eerder dit jaar hebben gedaan. We kiezen voor Rasvåg en dat heeft een reden. Heel lang geleden,  zag ik op de omslag van een boek een foto van dit plekje en ik vond het toen nogal paradijselijk.

 Rasvaag op Hitra

Rasvaag op Hitra

Tien minuten na elkaar varen we met een Noorse boot naar binnen, eerst door een smalle geul tussen rotsen door en iets later door de ingang van de haven, 5 meter diep en 10m? breed. Een vertrouwenskwestie. In het kleine haventje kunnen beide jachten vastmaken aan een langssteiger, terwijl er daarna ook nog ruimte overblijft voor een motorboot. Zoals zo vaak gebeurt staat de Noor van de boot voor ons al klaar om een lijntje aan te pakken. En daarna volgt natuurlijk een langdurig praatje van zeilers onder elkaar. En dat herhaalt zich die avond nog twee keer vaker. Ik ken nu het verschil tussen stokkfisk en klippfisk, maar ook, dat ’torsk’ , Noors voor ‘kabeljauw’ , komt van tørr fisk (droge vis). Erg boeiend en leerzaam dit soort gesprekken.

Tijdens mijn wandeling volg ik een eindje een trail de rotsen omhoog om wat foto’s te maken. Hierna ga ik maar weer dezelfde weg terug omdat ik niet weet waar ik aan begin.  Met richtingwijzers worden wel twee routes aangegeven maar niet hoe lang ze zijn. Van een stel Nederlanders die hier in een berghut bivakkeren en even bij de boot een praatje komen maken, hoor ik dat de trail, een rondje over Hidra, ongeveer 9 km lang is. Met de vouwfiets de rotsen omhog fietsen is wat lastig en 9 km is, jammer genoeg, net iets te lang voor mijn versleten enkel.  

 De huizen op de heuvel zijn alleen te voet bereikbaar

De huizen op de heuvel zijn alleen te voet bereikbaar

 Een fantastisch uitzicht over de haven van Rasvaag

Een fantastisch uitzicht over de haven van Rasvaag

 

De HQ aan de gastensteiger in Rasvaag

De HQ aan de gastensteiger in Rasvaag

 

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zuid-Noorwegen.

2 Responses to Egersund – Rasvåg

  1. Agniet schreef:

    Prachtige omgeving en schier weer gaat Hilda nooit mee ?

  2. MH schreef:

    Wat is het toch een mooi schip!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.