Risør- Stavern

Risør- Stavern, ma 12 augustus 2019, 33zm

 

Risør- Stavern

We liggen bij de Risør Seilforening op een bijzonder beschutte plek  en we kunnen ons daar nauwelijks voorstellen dat het zo hard waait. Maar vrijdagavond komt een zeiljacht met drie mannen binnen die de overtocht uit Zweden hebben gemaakt. Ze meldden dat er wel degelijk een erg harde wind staat met golven van 2 meter.  Omdat de  golfhoogte zaterdag nog veel hoger  zou zijn  hadden ze de oversteek maar gemaakt, want maandag wacht het werk ook weer!   Deze informatie versterkt onze tegenzin om de oversteek naar Skagen in Denemarken te maken. Daarbij komt ook nog dat de weersites ons voor de komende dagen zuid-westen winden laten zien die in het 6-7 Bf gebied zitten.  

Nadat we vier nachten in Risør hebben gelegen en ik alle trails op het eiland heb gelopen willen we eigenlijk wel verder. Het valt me op bij het bestuderen van de windkaarten van Windy  dat er vlak langs de kusten vaak minder wind is. We besluiten dat maandag maar eens te gaan proberen. Nadat we nog wat verse spullen hebben ingeslagen in Risør vertrekken we naar Stavern op ruim 30 zm.


De eerste uren zeilt het prima met een windsterkte van rond de 16 knopen. Daarna kruipt die windsterkte steeds verder omhoog, passeert de 22 kn (6 Bf) grens ruimschoots en we zien regelmatig 25 en 26 knopen ware wind. De golven laten zich ook niet onbetuigd en we schatten de hoogte zeker 2 meter, maar yr.no meldt dat de golfhoogte voor Stavern 3 meter was. We hebben tijdens de tocht het tweede rif in het grootzeil en het voorzeil is tijdens de reis steeds verder ingedraaid.

Na 6 uurtjes hebben we de 33 zm achter ons en laten het anker neer in de binnenbaai van Stavern, waar het overigens ook nog behoorlijk blaast. Tijdens de nacht blijft het rond de 10 knopen waaien op deze min of meer beschutte ankerplaats.

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Zuid-Noorwegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.