Harøysundet – Jensholmen

Harøysundet – Brattvåg, do 18 juli 2019, 25 zm,
Brattvåg – Jensholmen, vr 19 juli 2019, 37 zm

 

Harøysundet – Brattvåg

 Prachtig mooi weer, maar wind van 1Bf

Prachtig mooi weer, maar wind van 1Bf

We waren even vergeten hoe leuk ankeren eigenlijk is en ik zoek een nieuwe plek. Jammer genoeg is de broodvoorraad weer tot een absoluut minimum gedaald  en moeten we dus eerst ergens een plek vinden waar we kunnen aanvullen. Ik denk een leuk ankerplekje te hebben gevonden bij  Brattvåg, terwijl daar ook een haventje is waar we even kunnen aanleggen. Met absoluut windstil weer tuffen we tussen de eilanden Gossa en Otrøya door en zien dat  het ankerplekje bij Brattvåg minder idyllisch is dan we dachten want er is veel industrie en er zijn prive steigertjes.

 Een prachtig dal op het eiland Otrøya

Een prachtig dal op het eiland Otrøya

In de haven van Brattvåg liggen we langs een uitstekende ‘gjestebrygge’ waar alles inclusief is. Als ik terug ben van de Rema1000 winkel en wat heb staan te kletsen met een aantal leden van watersport vereniging vinden we het ook wel prima. Ik krijg hier goed door waarom er zo weinig vers vis in de winkels ligt  en waarom er zoveel visbootjes in de Noorse havens liggen. In de zomer wordt er veel gevist en de filetjes gaan allemaal de koeling in thuis. Zo hebben ze de hele winter veel vissenvlees op het menu. Het wordt gegeten in alle variëteiten, om het precies  in het Engels uit te leggen, valt de Noor die het me vertelt, een beetje tegen.

Brattvåg – Jensholmen

Brattvåg -Jensholmen

Eigenlijk vinden we dat we wel overdreven veel in havens hebben gelegen dit jaar en opnieuw een nacht  ankeren is de bedoeling. We willen geen grote afstand afleggen want we gaan wel erg snel richting Nederland vinden we. Deze dag varen we, opnieuw windstil, naar een eilandengroepje ten zuiden van Ålesund  waar we in een kleine inham een ankertje op de kaart hebben gevonden. Als ankeren op dat plekje niet lukt, kunnen we gemakkelijk uitwijken naar Langevåg waar aan een lange steiger waarschijnlijk voldoende plaats zal zijn.

Het plekje valt inderdaad tegen want ankeren gaat niet omdat er twee korte steigers zijn, bedoeld voor kleine bootjes, om een wandeling te maken over het eilandje. Het plekje is op zichtafstand van de nieuwe en grote jachthaven van Langevåg .  Als we daar willen aanleggen en erg langzaam achteruit varen langs de zware 100 meter lange betonnen drijvende steiger om vast te maken, ligt de boot met draaiende motor opeens stil, nee gaat zelfs vooruit.  Ik begrijp direct dat we tegen een kabel of ketting aan zitten die de steiger op zijn plek moet houden. We maken vast waar we op dat moment zijn en ik zie achter de boot een zware ketting die ik met de dek borstel peil op slechts één meter diepte onder water, ongelofelijk.

Het servicegebouw aan de kant is op slot, de ‘kai avgift’ relatief hoog, de haven zonder enige beschutting en de frequent aanleggende snelle catamaran met de bijbehorende golven maakt dat we snel vertrekken naar Hareid op 5 zm afstand. We zijn echter te snel vertrokken want halverwege check ik de diepte. We zullen ergens anders naartoe moeten en de mogelijkheden zijn hier, zoals we weten, beperkt. Na wat plussen en minnen kiezen we voor Jensholmen aan de Røyrasundet waar we een nieuwe jachthaven weten: Lanternen Marina, west van  de  Harøybrua met 20 gastenplaatsen volgens Velihavn.no.

 Lanternen marina op Jensholmen

Lanternen marina op Jensholmen

We vinden de 20 gastenplaatsen die op Velihavn.no worden aangegeven zwaar overdreven. We maken vast aan het eind van de steiger, waar normaal de gastenplaatsen zijn. Er liggen wel dikke landvasten, voorzien van schokrubbers, op de steiger, want behalve wat lege boxen aan het begin van de steiger, is er niets anders beschikbaar. Aan de andere kant van de steiger liggen twee  royale recreatie vaartuigen waarop leuke feestjes kunnen worden gehouden. Bij een visser, die met zijn boot in een van de boxen ligt, bespeur ik enige aarzeling. Voor even is het geen probleem om daar te liggen, zegt hij. Als ik vraag of  ‘even’  ook ‘vannacht’ betekent, verwijst hij me naar de andere kant van het grote terrein, waar blijkbaar de echte gastplekken van Lanternen Marina zijn.  Als ik zeg dat het voor ons daar te ondiep is hoor ik dat ik op de ligplaats van ‘Lady Weetikveel’ lig. Maar de ‘Lady’ is op vakantie ze komt zeker vannacht niet terug. Het ankertje op Velihavn.no staat dus niet helemaal goed, maar we liggen er prima. De ‘Lady’ komt niet terug maar een aantal vaste liggers  komen later wel hun plekje in de lege boxen innemen.
 

Lanternen marina, voor de vaste liggers

Lanternen marina, voor de vaste liggers

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Møre og Romsdal Zuid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.