Bliksvaer – Sleneset

Bliksvaer – Vågaholmen, vr 5 juli 2019, 43 zm

 

Bliksvaer – Sleneset

In successie een dag met zeer weinig wind, dus motoren. We vertrekken met twee mogelijke eindbestemmingen: Bolga of Vågaholmen. In 2012 hebben we op de heenreis naar de Noordkaap een nacht in de haven van Bolga gelegen, dus na 7 jaar is het eigenlijk niet zo gek om er weer te gaan kijken. Maar in Vågaholmen zijn we nog nooit geweest en daarom heeft deze haven de voorkeur. We zeggen tegen elkaar dat we vlak voor Bolga de beslissing zullen nemen. Qua te volgen route kiezen we ervoor om op het wijde water te blijven en pas bij Bolga de binnenroute te gaan volgen. De hele reis moet de motor inderdaad het werk doen, hoewel ik wel af en toe het voorzeil  uitrol, maar even zo vaak rol ik het snel weer terug. De wind kan het zeil niet bol houden.

 Vågaholmen, een perfecte haven

Vågaholmen, een perfecte haven

We varen door naar Vågaholmen en ontdekken een mooie haven met fantastische drijvende steigers met daarop elektriciteit en water, alles splinternieuw. Dat klopt ook wel want Google Maps toont een plaatje dat niet overeenkomt met de huidige situatie. Aan de steigers liggen een hele serie nieuwe motorboten voorzien van omschrijvingen en wat mij betreft fabelachtige prijzen (7 meter, stuurhutje met krappe zit voor max 3 personen, 2x 150! pk buitenboordmotor, omgerekend  € 89,900,-) , het is de verkoopvoorraad van een groot bedrijf aan de kant. Voor gastboten zijn op de kade alle sanitaire voorzieningen en een wasmachine met droogtrommel. Bovendien een ruime aanlegmogelijkheid voor benzine en diesel en een kaartautomaat voor zelfbediening. Er is een supermarkt op 50 meter en een doe het zelf winkel met een enorme voorraad. We waren deze haven niet eerder tegengekomen in geen enkele havengids die we hebben.  Dit jaar zijn we Velihavn.no op internet tegengekomen en deze site geeft ons waardevolle informatie, onder andere wordt bij veel gasthavens de ‘Kai avgift’ vermeld en dat is bij de afweging toch wel handig. Die ‘kai avgift’ in deze haven is voor ons interessant en daarom blijven we de zaterdag daar op deze vrijwel windloze en af en toe zonnige dag liggen.

Hoe zouden we de weg kunnen vinden zonder deze ‘richtingwijzers’

Vågaholmen – Sleneset

De 'gordijnen' hangen nog te drogen en wijzelf dragen nog steeds warme kleren

De ‘gordijnen’ hangen nog te drogen en wijzelf dragen nog steeds warme kleren

Zondag 7 juli is een dag als de vorige drie, weinig wind. De weersites beloven ons een mooie dag, maar de nacht bracht ons nog erg veel regen en het is ook beslist nog niet warm, zo rond de 10 graden.  We  hebben een haven geselecteerd waar we ook nog niet eerder zijn geweest: Sleneset. Het ligt een beetje uit de kortste route en dat zal de reden zijn. In ons streven dit jaar, havens die we nog niet eerder hebben gezien past Sleneset dus helemaal.. De havendiepte is nog wel een puntje, 2,3 tot 3 meter. Na 5 uurtjes tuffen door een prachtig rotseilanden rijk, komen we  rond laag water aan.

Een nauwe haveningang

De haveningang wordt aangegeven en begrensd door twee staken die 20 meter uit elkaar staan.  Vlak naast de staken zien we de rotsen ook uit het water komen, een nauw gaatje dus. Maar als we even relativeren, de boot is 4 meter breed, dus aan weerskanten blijft er nog 8 meter over. Uiterst voorzichtig varen we tussen de staken door en daarna door de haven, maar overal zie ik diepten van rond de 4 meter. Qua aanleggen hoeven we weinig te doen want gedienstige handen pakken de landvasten beet.

Het is zondag, weekend dus, en de haven is een verenigingshaven die gerund wordt door vrijwilligers. Het is dan ook niet moeilijk om hier en daar een praatje te maken en het is voor een Noor natuurlijk interessant als je kunt vertellen dat je zuster in Nederland woont en ook nog eens in hetzelfde dorpje als de koning en koningin, in Wassenaar.

Sleneset, een verenigingshaven, gerund door vrijwilligers

Sleneset, een verenigingshaven, gerund door vrijwilligers

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Nordland Zuidwaarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.