Engenes-Lødingen

Engenes-Lødingen, ma 1 juli 2019, 42 zm

Van Engenes naar Lodingen

 Regen!

Regen!

We doen rustig aan deze dag, want we vertrekken pas na 12 uur om de stroom in de Tjeldsund mee te hebben. Ik sprak met een plaatselijke visser, die me aanraadde om met hoogwater uit Engenes te vertrekken. Het regent af en toe behoorlijk en we bereiden ons voor op een  minder mooie reis naar Lødingen. Als we om kwart voor een vertrekken is het gelukkig droog en er waait een erg zwakke wind uit het zuidwesten.


De brug: Een ietsje voordat de stroom echt begint

De brug: Een ietsje voordat de stroom echt begint

Nog voor we bij de brug zijn, waar de Tjeldsund begint, begin ik toch wel een beetje te twijfelen. De stroom zou moeten keren  halverwege hoog en laagwater en daar zijn we al voorbij, maar vooralsnog staat de stroom nog stevig tegen. We zien het aan een groene boei die naar de ‘verkeerde’ kant wijst en aan de snelheid van de boot die bijna met een knoop terugloopt in het smallere gedeelte bij de brug. Maar een tweetal mijlen verder gebeurt het dan toch, we krijgen de stroom mee en in de Tjeldsund zelf zie ik op een zeker moment 8,3 knopen, dus zeker 2 knopen stroom mee. Nog iets verder bij Ballstad kunnen we zelfs 8,8 knopen aflezen.


Het weer kunnen we niet beïnvloeden. Maar met wat zon ziet de wereld er veel mooier uit!

Het weer kunnen we niet beïnvloeden. Maar met wat zon ziet de wereld er veel mooier uit!

We komen bij Lødingen aan als het daar laagwater is. De ingang van de jachthaven heeft een diepte van 2,1 meter. Minder geschikt voor ons om op dat moment naar binnen te varen. Er zijn echter twee drijvende steigers gewoon langs de kant. Jachten mogen daar gebruik van maken. We leggen aan vlak nadat ook een Noorse Bavaria heeft vastgemaakt. Helaas moeten we constateren dat de elektrazuiltjes geen spanning geven. De Noor wandelt naar de andere steiger en komt terug met een blij gezicht. Ze hebben stroom nodig voor hun verwarming en daar is een zuiltje met 230V. De beide jachten varen daarop naar de andere steiger. Het ligt daar ook wel zo comfortabel omdat we daar minder last hebben van  golven en deining.

Ik wandel nog even naar de jachthaven en zie dat alle mogelijke plekken ook bezet zijn. We liggen dus prima aan de steiger buiten de jachthaven.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie De Vesteralen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.