Risøyhamn- Finsness

 

Risøyhamn- Finsness, vr 28 juni 2019, 60 zm

 

Risøyhamn- Finsness

Het weer lijkt voor vrijdag 28 juni niet slecht, er is warempel een blauwe lucht. Met de wind uit een overwegend westelijke richting en regenkansen niet zo hoog vertrekken we op de ‘standaard’ tijd. De eerste paar mijlen gaat het door de Risøyrinne, een relatief smalle geul die door de Noren kunstmatig is aangelegd om redelijk grote schepen een kortere weg te kunnen bieden naar het noorden. Zo maakt ook de Hurtigruten gebruik van deze geul. De geul wordt gemarkeerd door hoge opstanden links en rechts en zolang het zicht niet erg slecht is zijn ze niet te missen. Met de wind die niet helemaal puur van achteren komt zeilen we alleen met het 60m2 voorzeil.

Grytøya

Grytøya

Omdat het goed zeilt, richten we ons al snel op Finsness, een afstand van bijna 60 zm. Zo’n 15 mijl na vertrek komen we in de Kvernsundet tussen de eilanden Bjarkøya en Grytøya. Aan het begin moeten we tussen de vaste wal en een rotseilandje door dat, althans zo lijkt het op de kaart, een beetje smal is. Ook deze keer blijkt dat ruim 100 meter weer breder is dan wat we van te voren hadden verwacht. Zo lang het maar diep genoeg is!

Niet alle bergen zijn groen in de Vesterålen

Niet alle bergen zijn groen in de Vesterålen

Het zuidpuntje van Senja

Het zuidpuntje van Senja

 

Na de Kvensundet zien we op grote afstand een ander jacht in dezelfde richting varen. Het is een tweemaster met een erg groot voorzeil en een bazaan. De afstand tussen de twee jachten wordt langzaam kleiner  naar mate we meer in een smallere geul belanden. Hoewel ik aanvankelijk dacht dat het andere jacht sneller was, kruipen we het jacht toch voorbij en we zwaaien nog even naar elkaar. Echter nadat de koers wijzigt en we de wind puur achterlijk krijgen wordt de afstand toch weer kleiner. Bij de hoek van het eiland Dyrøya, wanneer het jacht ons op meters genaderd is, komt de wind weer iets ruimer in en gaan wij weer iets sneller. Wij kiezen voor de noordelijke kant van de Solbjergfjorden en het andere jacht houdt meer de zuidelijke kant aan. De laatste 17 mijl gaan we ruimschoots  harder.  In deze fjord waait de wind steeds in de 6Bf gebied terwijl er regelmatig uitschieters naar 7Bf zijn en af en toe zien we de windmeter zelfs  waarden aangeven die thuishoren in het 8Bf gebied. Wij hebben het voorzeil behoorlijk ingerold want de boot vaart daardoor niet langzamer maar het zeilt wel comfortabeler. Het andere jacht met nog steeds zijn voorzeil vol uitgerold zien we regelmatig uit het roer lopen en dat betekent natuurlijk snelheid verlies. Uiteindelijk worden we in Finsness buren en ik krijg te horen dat mijn ‘noordelijke’ tactiek het beste uitpakte. Ik geloof het graag maar het was, wat mij betreft,  geen tactiek.

 De HQ in de 'race'

De HQ in de ‘race’

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie De Vesteralen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.