Stokmarkness – Risøyhamn

 

Stokmarkness – Risøyhamn, wo 26 juni 2019, 32 zm

 

Het doel vandaag is Risøyhamn. We waren hier eerder in 2012 en de herinnering is niet  erg goed. Het steigertje met kleine visbootjes was volstrekt ongeschikt en op een kleine drijvende steiger stond een waarschuwing dat de verankering onvoldoende was om aan te leggen. We maakten vast aan een klein vissersvaartuig dat tegen een korte kade lag.  We lagen er toen niet plezierig: aan lagerwal met golven die over de uitgestrekte Risøyrinnen kwamen aanrollen en tegen de boot tot stilstand kwamen. Dit jaar zie ik  op de site Velihavn.no foto’s van prachtige nieuwe steigers, waarvan de loopbrug precies uitkomt op de korte kade waar ik in 2012 bij laagwater zo moeizaam vanaf klom op het vissersscheepje. Het lijkt een prima idee om Risøyhamn opnieuw met een verzoek te vereren.

We vertrekken met weinig wind uit Stokmarknes en hoewel we later de zeilen wel hijsen is het effect niet zo groot. Van de puur achterlijke wind van minder dan 10 knopen gaat weinig stuwkracht uit en daarom moet de Autoprop maar wat mee duwen. Pas de laatste paar mijlen haalt de wind behoorlijk aan en komen we boven de 5Bf uit. Hadden we later moeten vertrekken? 

De groene Vesterålen

De groene Vesterålen

 

De haven in Risøyhamn is inderdaad een geweldige plek geworden, maar voor  winden van NO tot ZO is de haven nog helemaal onbeschut. Wij parkeren de boot met een stevige zijwind achteruit in een ruime box.We moeten hiervoor wel twee keer opnieuw aanvaren, maar als we vast liggen zijn we dik tevreden met het plekje. De wind trekt nog verder door en een paar uur later help ik een Zweedse boot die uit het Noorden kom met aanleggen. Ze vertellen mij dat ze onderweg 20 op de windmeter  hadden zien staan. Omdat ik niet zo erg verbaasd ben bedenkt de Zweed dat hij even moet verduidelijken: 20 meters per second! Tja dat is een verschil, dus rond de 40 knopen!

Risøyhamn

Risøyhamn

 

Alle weersites beloven ons de volgende dag   op z’n minst 22 tot 24 knopen wind uit westelijke richtingen met veel neerslag. Met ons doel om nog verder noordwaarts te gaan betekent het dus halve wind, maar ook met meer knoopjes dan we aantrekkelijk vinden en daarom besluiten we nog een dag te blijven. We gaan ons ook beraden hoe we rond Senja gaan varen. Gezien de lange termijn weerberichten lijkt het aantrekkelijker om eerst langs de beschutte oostkant te gaan om vervolgens langs de westkant weer zuidwaarts te varen. Bovendien kunnen we er altijd voor kiezen om niet rond het eiland te varen maar ook langs de oostkant weer terug te gaan.

Een prachtige regenboog

Een prachtige regenboog

en de andere kant in het licht van de niet ondergaande zon

en de andere kant in het licht van de niet ondergaande zon

De wind is tijdens de nacht inderdaad van ZZW naar W gedraaid en komt schuin van achteren de kuip in. We draaien de boot en gaan naar de andere kant van de steiger, want daar liggen we net hogerwal. De weersites krijgen gelijk want de wind trekt behoorlijk aan. We liggen redelijk beschut voor westelijke winden, maar toch zien we vrijwel continue een forse 5Bf en in buien zelfs 30 knopen ware wind op de meter en bovendien komt met regelmaat erg veel vocht van boven.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie De Vesteralen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.