Stamsund – Henningsvær

Stamsund – Henningsvær,  22 juni 2019, 11 zm

 

Stamsund-Henningsvaer

In Stamsund is dit jaar niet zoveel te beleven. Het aankomen en vertrekken van de boot van de Hurtiglijn is al een heel gebeuren. Het weer werkt ook al niet mee, het is nauwelijks droog, er staat een zwakke maar koude wind, kortom, het is guur. Een wandeling maken is ook al weinig aantrekkelijk. In een nieuwe supermarkt, ik kan me van een vorige keer niet herinneren dat het er was,  halen we nog even een paar boodschapjes maar dat is het ook wel.


Zaterdagmorgen vertrekken we naar Henningsvær, een plek waar we al meerdere keren geweest zijn, maar het is een mooie plek om te liggen. In twee uurtjes overbruggen we de 11 mijl afstand. We volgen niet de route die in de Navionics app wordt gepresenteerd, tussen diverse rotseilandjes door, maar iets verder van de kust af.

 Dezelfde vuurtoren als we thuis ingelijst aan de wand hebben hangen

Dezelfde vuurtoren als we thuis ingelijst aan de wand hebben hangen

In Henningsværligt een klein Belgisch jacht aan één van beide steigers en verder niets. We maken vast aan de andere steiger en brengen een bezoek aan het Joker winkeltje om het avondeten in te kopen. Opnieuw constateren wij dat we beide verschillende details opslaan. Volgens Hilda is de Joker winkel binnen en buiten compleet anders, zelfs de ingang is aan de andere kant. Ik geloof het direct want het ziet er behoorlijk nieuw uit, maar uit mijn geheugen komt geen plaatje omhoog. Veel andere  details weet ik alleen, bijvoorbeeld dat hier in 2012 een Nederlandse boot met roerschade  aan de kant stond.

Hierna maak ik nog een wandeling  naar een ‘utkikkspunkt’ en werk de site nog even bij. Op de kant zien we veel toeristen voorbij lopen en allemaal maken ze dezelfde foto. Er moeten in de loop van de tijd honderd duizenden gemaakt zijn. Ook in mijn verzameling komt de foto voor maar natuurlijk maak ik de foto hier onder maar even opnieuw.

 

 De foto zoals die globaal door tig fototoestellen is gemaakt, met en zonder de HQ

De foto zoals die globaal door tig fototoestellen is gemaakt, met en zonder de HQ

Sommige toeristen komen de steiger op om te voorkomen dat de HQ ook op de foto staat. Af en toe vraag ik of ze deze mooie boot niet op de voorgrond willen. Er wordt dan gelachen en soms komen er leuke gesprekken uit voort.

In de vooravond komt een er een boot met achterop een Nederlandse vlag naast ons aanleggen, de ‘Midnight Blue’ uit Leiden. Het is een beetje vreemd maar ik versta geen woord van wat de opvarenden tegen elkaar zeggen. Later zie ik dat er ook nog een Tsjechische vlag aan het bakboordswant geknoopt zit. Het blijft onduidelijk.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie De Lofoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.