Stattlandet

Kalvåg – Silda, za 1 juni 2019
Silda – Sandshamn, zo 2 juni 2019
Totale afstand: 52 zm van tot  nu toe 873 zm

 

Kalvag-Sandshamn

De wind rond Stattlandet zal volgens de weersites maandag overdag aantrekken tot tegen de 7Bf. We willen niet in Kalvåg blijven en zaterdag en zondag hebben we mooi de gelegenheid om Stattlandet te ronden. We vertrekken zaterdag wat later op de dag als de regen is opgehouden en de zon door de wolken breekt. In de Froyasjoen staat de zwakke wind op de kop maar dank zij de zon het is een mooie tocht naar Måløy in een schitterende omgeving.


Nogal verschillende weersomstandigheden

Nogal verschillende weersomstandigheden


Silda, vroeg in de avond

Silda, vroeg in de avond

We twijfelen of we in de jachthaven van  Måløy , gaan liggen  maar nadat we naar binnen zijn gevaren en in de bijna lege haven eigenlijk alleen maar een plek kunnen vinden aan een (te) korte vinger hebben we het wel gezien. We maken weer los en varen 5 mijl verder naar het eiland Silda. Daar denken we een betere aanlegplek te vinden en dat blijkt ook helemaal zo te zijn. In de avond komt er nog een ander jacht binnen die, zoals ze me vertellen de volgende dag naar Ålesund  gaat. En het blijft niet bij een jacht, veel later komen er nog twee jachten bij.

 

Silda – Sandshamn

We hebben Stattlandet in betere en slechtere omstandigheden gerond.

We hebben Stattlandet in betere en slechtere omstandigheden gerond.

Zondagmorgen vertrekken we vanaf Silda om 8 uur met regen en een zwakke wind uit een zuidelijke richting. Wij zijn niet de eersten, want de twee laatkomers zijn net voor ons de haven uit en de derde vertrekt vlak na ons.

We zijn niet van plan om de bijna 60 zm naar Ålesund  te overbruggen in dit weer en we houden het op Sandshamn, ongeveer halverwege, omdat we weten dat daar in ieder geval voldoende plek is. Het andere alternatief: Runde, heeft maar weinig aanlegmogelijkheden voor grote jachten.

Van Silda naar de NW punt van Stattlandet hoeven we aan zeilen niet te denken. Met 5 knopen recht van achter is de schijnbare wind nog minder, terwijl de deining het voorzeil steeds laat inklappen (zie de video van het jacht achter ons).

Vanaf Stattlandet naar Sandshamn staat het voorzeil en met een ruime wind van zo’n 8 a 9 knopen trekt het toch lekker mee.

Waar we hebben vastgemaakt is de steiger wel iets beter

Waar we hebben vastgemaakt is de steiger wel iets beter

Zoals we tijdens eerdere bezoeken al zagen, gaat het Rosenlund in Sandshamn op Sandsøya niet goed.  Het gebouw en de steigers raken steeds verder in verval. Dit jaar was er nog wel elektriciteit maar het water was afgesloten en de deur naar het sanitair was op slot. Niettegenstaande vinden we het hier prima  en blijven hier vannacht liggen.


In 2012

De steigers in 2012

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Sogn og Fjordane Nrd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.