Kleppevika – Strusshamn

 

 

Vertrek: di 28 mei 2019 9:45
Aankomst : di  28 mei 2019 12:45
Afstand: 14 zm van tot nu toe 725 zm

 

Bij het reizen door Noorwegen is het goed om de namen van de Noorse provincies te kennen. In diverse publicaties wordt gerefereerd aan de namen hiervan. Na de oversteek van de Noordzee kwamen we binnen in de provincie Hordaland met redelijk centraal de stad Bergen. Ten noorden hiervan ligt Sogn og Fjordane aan de zuidkant begrensd door de Sognefjord en in het noorden door Stattlandet.

Kleppevika – Strusshamn

Tijdens de nacht en de halve maandagmorgen in Kleppevika halen we ons slaaptekort weer in. Als we opstaan is de enige andere gast (met motorboot) is al vertrokken. De plek wordt al gauw door een ander motorbootje weer ingenomen. Een praatje maken gaat moeizaam omdat mijn Noors niet erg goed is, nee ik bak er echt niets van. De schipper van het motorbootje voelt zich allesbehalve happy als hij Engels moet praten, dus het praatje is maar kort.

Hoewel er diverse boten in de jachthaven liggen, staan er ook nog een hele rij aan de kant. Van een poetser/eigenaar hoor ik dat 1 juni hier een mooie datum is om met het seizoen te beginnen. Midden augustus is het zo ongeveer weer afgelopen. 

De haven wordt verbouwd en langs de kanten worden betonnen plateau’s gestort met vertikale planken naar beneden waar schepen straks kunnen afmeren. De steiger waar wij aan liggen, ligt op een andere plek dan vroeger. Het is waarschijnlijk tijdelijk, want de elektrazuilen zijn niet aangesloten. Voor elektriciteit hebben we ons verlengsnoer nodig omdat we op een tijdelijk paaltje op de vaste wal moeten aansluiten.

Hagel

Dinsdagmorgen vertrekken we voor een kleine afstand naar Strusshamn. Er staat weinig wind maar wel uit het noorden. We motoren de 14 zm dus maar met een matige snelheid. Er komen wat winterse buitjes over waarvan eentje met een stevige hoeveelheid hagel. We doen 3 en half uur over de afstand en we zijn de enige gast in deze haven.

 

Inmiddels is de bodem onbehoorlijk zichtbaar in het Noorse deel van onze ‘vreemde valuta geldbuidel ‘. In Kleppevika was geen pinautomaat om de voorraad aan te vullen. Ik probeer hier een pinautomaat te vinden maar, zeker op fietsafstand,  zijn ze niet te vinden. Ook bij de supermarkten van REMA1000 en COOP kan ik met pinpas of creditkaart geen kontant geld krijgen. Bij Coop was men graag bereid, maar het kassa systeem wil niet meewerken. Betalen met Vipps, een Noorse smartphone betaalmethode zit er ook al niet in.  Dan maar een briefje geschreven dat men het liggeld tegoed houdt tot we op de terugreis zijn, want de tijd  dat we door een havenmeester werden welkom geheten is ook hier al lang verleden tijd. Met uitzondering van een schoolklas dat in de haven werd uitgeladen uit  twee bootjes zien we niemand zo lang we er zijn.

 In Strusshamn

In Strusshamn

 

  

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Hordaland Nrdwaarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.