Strusshamn – Skjerjehamn

De tochtSOG
Vertrek: wo 29 mei 2019 08:00 uur
Aankomst: wo 29 mei 2019 14:25 uur
Afstand: 42 zm van tot nu tor 767 zm

 

Strusshamn – Skjerjehamn

Als volgend doel hebben we een plekje geselecteerd uit de “Norwegian Cruising Guide” op het eiland Færøya, genaamd Vassdalsvika, een eindje voorbij de Sognefjord. Het ligt op een afstand van zo’n 60 mijl.  De wind kan ons daar goed bij helpen want gedurende de nacht wordt de windrichting zuidwest, voor ons dus ruime wind. De gribfiles en andere sites laten wel een aantrekkende wind zien, zeker tot in de 5 Bf range terwijl er bovendien regen wordt verwacht later op de dag. We besluiten om  tijdens de reis maar te zien of we misschien eerder een keuze moeten maken voor Fedje, Skjerjehamn of Eivindvik als de wind of de regen onaangenaam worden. 

Lekker beschut achter een gebouw

Lekker beschut achter een gebouw

De zeilen staan al snel en de snelheid is ook prima. Eerder dan verwacht waait de wind al rond de 20 kn, terwijl we de uitschieters al naar de 7 Bf zien gaan.  Met het 2de  rif  in het grootzeil  zien we  mooie snelheden op het log,  maar wij kiezen er toch maar voor om eerder naar een een ligplaats te gaan. Hoewel het een erg onbeschutte haven is gaan we naar  Skjerjehamn omdat we eerder in Fedje en Eivindvik zijn geweest. We gokken erop dat er weinig boten zullen zijn en dat we wel achter een gebouw een plekje gaan vinden (foto’s in Havneguiden zijn erg behulpzaam als er keuzes moeten worden gemaakt voor onbekende havens). Het laatste stuk varen we in een relatief smalle fjord en de wind is daar ook wat rustiger. In Skjerjehamn zijn we inderdaad de enige boot en we meren af in de luwte van een gebouw. 

 'Het pakhuis'

‘Het pakhuis’

Skjerjehamn was ooit een handelspost en belangrijk middelpunt in de visvangst en verwerking ervan. Momenteel is het een plek met een permanente tentoonstelling van diverse bezienswaardigheden, onder andere  ‘Den blå hagen’, of wel de blauwe tuin, een tentoonstelling over Noorwegen’s aquacultuur en zalmkwekerijen. Daarnaast diverse andere zaken die te maken hebben met de oude handelspost.

De ruimte, waar vroeger de landhandel was, wordt nu receptie genoemd. Ik kan daar betalen, jawel met pinpas gelukkig. Toiletten zijn 24/7 geopend, maar de douches alleen als de receptie open is, van 09:00 tot 19:00.

 Oorspronkelijk de schuur waar vee tijdelijk werd gestald voor transport over water naar boeren in andere dorpen.

Oorspronkelijk de schuur waar vee tijdelijk werd gestald voor transport over water naar boeren in andere dorpen.

 Mooie snelheid!

Mooie snelheid!

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Hordaland Nrdwaarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.