Peterhead: de Marina

In ons zeilersleven zijn we meerdere keren in Peterhead geweest. Wat ons betreft een uitstekende haven, omdat het onder vrijwel alle omstandigheden kan worden aangelopen. De grote havenbaai wordt beschermd door twee lange golfbrekers met in het midden de twee havenhoofden waartussen een 200 meter brede toegang is. In de binnenhaven is alle ruimte om de boot voor te bereiden om in een box in de marina vast te maken.
De gastboxen in de marina hebben erg lange vingers van ca 10 meter, terwijl die van de buitenste box waar wij liggen, zelfs 12 meter is en dus ook voor de achterlijn een heel goed houvast biedt. Ook de diepte is voldoende voor onze boot. Met LW en bovendien springtij hadden wij nog 30 cm water onder de kiel. Voor Engelse begrippen is Peterhead goedkoop. Voor onze 13 meter boot betalen wij £20 (=€23) per nacht, behalve de was- en droogmachines alles inclusief. Misschien is de afstand tot het havengebouwtje en het stadscentrum wel wat groot maar daarvoor hebben we de fietsjes aan boord. 

Peterhead Marina

Peterhead Marina

 
Een aantal boten in de haven herkennen we van vorige bezoeken. Mij vallen de minder fraaie exemplaren het meest op. Aangroei en roest tonen aan dat de boten de laatste jaren niet meer van hun ligplaats zijn geweest. Zoals ze er uitzien zijn de grote stalen zelfbouwboten, wat mij betreft, gereed voor de sloop of misschien nog voor een grondige refit. 

Maar er ligt ook een mooi zeiljacht dat er een paar jaar geleden nog onberispelijk uitzag, maar waar het gebrek aan onderhoud zich nu heel duidelijk aftekent. De aangroei op de waterlijn spreekt boekdelen. Op de kajuittafel ligt een opengeslagen logboek, compleet met leesbril en een pen. Is de eigenaar ‘gisteren’ misschien nog aan boord geweest? 

Het zeil is 'tijdelijk' even opgebonden

Het zeil is ’tijdelijk’ even opgebonden

In een andere box ligt een zeiljacht waarvan het lijkt of het zojuist is binnengekomen. Het grootzeil is haastig opgebonden op de giek, het voorzeil is netjes opgerold rond het voorstag en de rubberboot ligt omgekeerd op het voordek . . . . . .alleen, het moet al wel heel lang geleden zijn dat het jacht in de box werd afgemeerd.

Grootzeil direct maar opdoeken. Een volgende mogelijkheid duurt misschien nog wel even

Grootzeil direct maar opdoeken. Een volgende mogelijkheid duurt misschien nog wel even

De vallen en schoten zijn zwart uitgeslagen, de zeilen zijn grauw en groen door weer en wind terwijl de zon ook zijn best heeft gedaan om alle kleuren te verbleken. Het blanke lak is afgebladderd en in het midden van de rubberboot staat een plas groen water. Toch is het jacht goed uitgerust, er is een grote plotter aan boord, achterop staat een radardome op een redelijk nieuwe paal en het beslag ziet er allesbehalve ‘goedkoop’ uit. Welk verhaal schuilt hier achter?

De radarpaal, zeer beslist kwaliteit!

De radarpaal, zeer beslist kwaliteit!

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie Naar Noorwegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.