Het plan

Heel gedetailleerd is het plan voor 2019 nog niet, maar dat we begin mei weer vertrekken en koers zetten naar Noorwegen staat wel behoorlijk vast.

Natuurlijk maken we weer dankbaar gebruik van de ‘Norwegian Cruising Guide’ om de mogelijkheden van allerlei ankerplekken en jachthavens vooraf te bestuderen. De GPX file van alle besproken plekken in deze guide heb ik natuurlijk ook weer gedownload. Met deze gegevens hebben we een mooi overzicht van de mogelijke overnachtingsplekken.

Een screendump hoe op Embark de locaties worden aangegeven

Een screendump hoe op Embark de locaties worden aangegeven

Daarnaast kunnen we met de  C-map Embark app op de laptop of op het tabloid  ook een behoorlijk aantal overnachtingsplekken vinden.  Omdat er mogelijk niet altijd een internet verbinding beschikbaar is, kan van deze app een  betaalde versie worden aangeschaft (94€ per jaar) waarmee kaarten kunnen worden gedownload om op die manier ook off-line te kunnen kijken. Voorlopig vertrouwen we maar op beschikbaarheid van een 4G verbinding.

Daarnaast investeerden we dit jaar €25,- in de aanschaf  van alle oeSENC Noorse kaarten voor  Open CPN.  Mochten we er zin aan hebben om door te varen naar Spitsbergen kan dat, want ook van dit gebied zitten de kaarten bij dit pakket. Evenals de Zweedse kaarten die we vorig jaar gebruikten verschaffen deze kaarten veel detailgegevens voor zowel de planning als tijdens het zeilen.

Tijdens het zeilen gebruiken we Navionics kaarten op de plotter en op het tablet. Het geeft ons een behoorlijk ‘Tom Tom’ gevoel, het enige dat ontbreekt is de stem die ons waarschuwt ‘over een halve mijl rechts aanhouden’.

Het mooie WinGps 5 Voyager programma van Stentec is op deze reis onbruikbaar omdat hiervoor, met uitzondering van een stukje Zuid-Noorwegen, domweg geen kaarten beschikbaar zijn. Ook voor het bijhouden van de gps tracks hebben we een goed alternatief gevonden door zowel op de telefoon als op het tablet een app te installeren die deze taak overneemt. Als gevolg hiervan hoeft de PC niet aan en dat is erg gunstig voor de accu’s. 

Over de bestemming volgen details in de loop van het jaar. We weten nog niet waar we de steven weer zuidwaarts gaan keren!

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2019 - Noorwegen.

One Response to Het plan

  1. Jan Dantuma schreef:

    Hallo Henk en Hilda. Een fijne reis gewenst en denk er om dat je wel de bewegingen onderhoudt 🙂

    PS de dochter Sietske en de kleine Manga zijn vandaag uit het ziekenhuis ontslagen. groetjes Jan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.