Naar Makkum

Niet alleen voor ‘alle zekerheid’, maar ook om andere redenen hebben we voor het derde jaar achtereen een ligplaats bij Hutting in Makkum. De boot heeft de winter van 2021-2022 in jachthaven ‘Lunegat’ in Dokkumer Nieuwe Zijlen (DNZ) gelegen. Na een week op de wal, om onderhoud aan de buitenkant van de boot te doen, gaat de boot op 19 april weer in het water. In het water in DNZ is ons heel goed bevallen, enerzijds omdat we voor onderhoud veel gemakkelijker aan boord komen, maar anderzijds vooral omdat de afstand (18,5 km) tot fietsafstand is gereduceerd.

Om bepaalde redenen willen we de boot voor de 25ste april in Makkum hebben en ik hoor dat een boot met 2,20m regelmatig door het Dokkumer Grootdiep en de Dokkumer EE naar Leeuwarden vaart. Overleg met de Sluismeester van DNZ bevestigt dat het wel zou moeten kunnen, dwz als er niet wordt afgestroomd. Hij waarschuwt me wel dat officieel de diepte 1,95m is en dat het geheel mijn eigen verantwoordelijkheid is als ik ga.

Lastig, zo niet moeilijk, is het om er achter te komen wat er voor brugbediening moet worden betaald. De artikelen op internet spreken elkaar nogal tegen, maar dat is te verklaren omdat bij plaatsing van een artikel op internet zo vaak geen datum wordt meegegeven. Zelfs op de site van Overheid.nl wordt vermeld: Geldend van 29-12-2018 t/m 08-02-2019. Voor die periode geldt €5,- voor Dokkum en €3,50 voor Burdaard. Voor Leeuwarden is het duidelijk, geen bruggeld meer en verhoging van het liggeld met 15% (2018, bron LC.nl)

Omdat we er geen duidelijk beeld van hebben zijn we al geruime tijd bezig om muntgeld en een paar vijf-euro biljetten te bemachtigen zodat we voorbereid zijn.

De tocht door de binnenlanden

Op 20 april is het zover en met een lege watertank, minimale hoeveelheid diesel en zo weinig mogelijk spullen aan boord, zelfs geen zeilen, varen we van DNZ naar Leeuwarden. De gemiddelde diepte tot Leeuwarden is 2,30 meter, maar af en toe voelen we toch heel kortdurend de bodem. Een tweetal keren is de grondberoering zelfs goed voelbaar, het lijkt of er een soort richel aanwezig is. Het bruggeld in Dokkum en Burdaard is inderdaad gelijk aan dat van 2019.

Hoewel we het plan hadden om in Franeker te overnachten besluiten we toch om door te varen omdat we in de Boontjes tot 19:00 uur de stroom mee hebben. De volgende dag zouden we dan tot de middag moeten wachten. We maken iets voor 7 uur ’s avonds vast in Makkum.

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2022 It giet oan!.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.