Skye – Hebriden

Zo 19 juni, Ornsay – Mallaig – Rum, 25 zm,
ma 20 juni, Rum – Loch Boisdale, 37 zm

Zondagmorgen hebben we het wel bekeken na 3 nachten achter ons anker. We denken de wind en golven wel aan te kunnen naar Canna. Als het  toch tegen mocht zitten en we weer ergens langer moeten ankeren, komen we misschien in de problemen met onze ‘verse voorraden’. Daarom maken we een omweggetje van 7 mijl om in de marina van Mallaig te provianderen. 

Het weer valt het eerste stuk niet tegen, maar wat is je referentie?

Het weer valt het eerste stuk niet tegen, maar wat is je referentie?

Het eerste stuk van Ornsay naar Mallaig gaat prima, want dan varen we min of meer in de luwte van Skye en de windrichting is goed.
In de marina is gelukkig plaats genoeg en we parkeren de boot in een box. We doen boodschappen bij Co-op en vullen water bij, zowel de grote tank als de drinkwater containers. Maar daarna vertrekken we weer voor de volgende 22 zm. Het eerste stuk van  7 mijl is hoog aan de wind zeilen maar vooralsnog lukt dat goed. Ook net na het zuidelijkste punt van Skye lukt het mooi om de koers naar Canna te halen.  Maar dan, als we uit de invloed van de zuidpunt van Skye komen, komt de wind plotseling hoger in en kunnen we de hoogte niet meer halen. De golfopbouw van de laatste dagen zorgt ervoor dat we bakken water over de boot krijgen. De punt van de boot  zien we dan even niet meer vanwege al het water dat over komt. Ook vallen we regelmatig, met een harde dreun van een golf af.  We vinden het beiden niet erg fijn meer en buigen iets meer af naar het eiland Rum waar aan de oostkant een inham is: Loch Scresort.  Het is geen grote koerswijziging maar het wordt er iets beter van hoewel het aan de wind zeilen blijft. De afstand wordt er 7 zm korter van en we zijn blij als we daar binnenlopen en  vast kunnen maken aan een mooring.

Als we eenmaal vast liggen is het  bijna niet meer voor te stellen dat het, met een windsterkte die  steeds minder was dan 20 knopen, zo rot was daarbuiten. Enfin, ’s avonds werd het erg rustig en zagen we zelfs een blauwe lucht. Een unicum deze reis.

Rum – Loch Boisdale

Vertrokken vanaf Rum een blauwe lucht en zon met 37 zm voor de boeg

Met 37 zm voor de boeg, zon en blauwe lucht

Door het binnenlopen bij Rum is de oversteek langer, maar deze maandag is de wind meer zuidelijk en kunnen we met 60 graden over bakboord een goede oversteek maken naar Loch Boisdale op S-Uist.
We zijn al vroeg vertrokken omdat later op de dag de wind weer zou aanhalen tot in de 5Bf maar bovendien ook hoger zou inkomen. Dat was ook inderdaad het geval toen we rond één uur ’s middags binnen liepen. Bovendien miezerde het ook nog eens.

 

Vertrokken vanaf Rum een blauwe lucht en zon met 37 zm voor de boeg

Aan het einde van de reis, grauw  en grijs

 

De haven Van Loch Boisdale is nieuw en goed opgezet. De vingers in de boxen zijn zeker 11 meter, erg goede bolders en voorzien van modern absoluut slipvrije roosters. Het sanitair is uit de kunst, kortom super goed. Alle voorzieningen zijn inclusief, maar dat is dan ook wel in het liggeld verwerkt

 

Loch Boisdale

Loch Boisdale

Zijn de geiten vertrokken voor het water terug is?

Zijn de geiten vertrokken voor het water terug is?

 

 

Dit artikel is gepubliceerd in categorie 2022 It giet oan!.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.